Morot (Daucus carota sativus) är en populär rotfrukt och gammal kulturväxt, vanligen orangefärgade, men förekommer även andra färger. Moroten är en tvåårig ört inom familjen flockblommiga växter och kan bli nästan en meter hög. Sverige är nästan helt självförsörjande på morötter. 9 av 10 morötter är odlade i landet. Den totala skörden 2015 var nästan 116 miljoner kilo eller nära 12 kilo per svensk. Ca 60% av de svenska morötterna odlas i Skåne och omkring 25% på Gotland. Morötter innehåller höga halter av alfa- och betakaroten och är en bra källa för vitamin A, vitamin K och vitamin B6.
Morot (Daucus carota sativus) är en populär rotfrukt och gammal kulturväxt, vanligen orangefärgade, men förekommer även andra färger. Moroten är en tvåårig ört inom familjen flockblommiga växter och kan bli nästan en meter hög. Sverige är nästan helt självförsörjande på morötter. 9 av 10 morötter är odlade i landet. Den totala skörden 2015 var nästan 116 miljoner kilo eller nära 12 kilo per svensk. Ca 60% av de svenska morötterna odlas i Skåne och omkring 25% på Gotland. Morötter innehåller höga halter av alfa- och betakaroten och är en bra källa för vitamin A, vitamin K och vitamin B6.
Morot (Daucus carota sativus) är en populär rotfrukt och gammal kulturväxt, vanligen orangefärgade, men förekommer även andra färger. Moroten är en tvåårig ört inom familjen flockblommiga växter och kan bli nästan en meter hög. Sverige är nästan helt självförsörjande på morötter. 9 av 10 morötter är odlade i landet. Den totala skörden 2015 var nästan 116 miljoner kilo eller nära 12 kilo per svensk. Ca 60% av de svenska morötterna odlas i Skåne och omkring 25% på Gotland. Morötter innehåller höga halter av alfa- och betakaroten och är en bra källa för vitamin A, vitamin K och vitamin B6.
Våren är här. Man känner det på ljuset, vinden – och doften av någon som dragit i gång grillen. Vad jag älskar den doften! Det luktar kol, förväntan och något som ligger svenskar varmt om hjärtat… korv. Det är lätt att fnysa åt korven. Den är enkel, folklig, opretentiös. Men just därför är den också genial. Korven är varje förälders räddning som får barnet att sluta gråtskrika, bara den inte har senap på. Den räddar förhållanden som håller på att bryta ihop på IKEA och korv är det sista som förenar oss vid grillen när allt annat gått åt helvete. Alla känner väl till begreppet stödkorv.
Våren är här. Man känner det på ljuset, vinden – och doften av någon som dragit i gång grillen. Vad jag älskar den doften! Det luktar kol, förväntan och något som ligger svenskar varmt om hjärtat… korv. Det är lätt att fnysa åt korven. Den är enkel, folklig, opretentiös. Men just därför är den också genial. Korven är varje förälders räddning som får barnet att sluta gråtskrika, bara den inte har senap på. Den räddar förhållanden som håller på att bryta ihop på IKEA och korv är det sista som förenar oss vid grillen när allt annat gått åt helvete. Alla känner väl till begreppet stödkorv.
Våren är här. Man känner det på ljuset, vinden – och doften av någon som dragit i gång grillen. Vad jag älskar den doften! Det luktar kol, förväntan och något som ligger svenskar varmt om hjärtat… korv. Det är lätt att fnysa åt korven. Den är enkel, folklig, opretentiös. Men just därför är den också genial. Korven är varje förälders räddning som får barnet att sluta gråtskrika, bara den inte har senap på. Den räddar förhållanden som håller på att bryta ihop på IKEA och korv är det sista som förenar oss vid grillen när allt annat gått åt helvete. Alla känner väl till begreppet stödkorv.
Tyskar har en lång historia av att paketera korvar roligt och en favorit vi minns är verktygslådan med olika korvar i. En ny favorit är Wurstbarons Salami Zigarren. 8 stycken salamicigarrer med gördel snyggt paketerade i en träask. Som de själva utrycker det: unik rökglädje utan tobak.
Tyskar har en lång historia av att paketera korvar roligt och en favorit vi minns är verktygslådan med olika korvar i. En ny favorit är Wurstbarons Salami Zigarren. 8 stycken salamicigarrer med gördel snyggt paketerade i en träask. Som de själva utrycker det: unik rökglädje utan tobak.
Tyskar har en lång historia av att paketera korvar roligt och en favorit vi minns är verktygslådan med olika korvar i. En ny favorit är Wurstbarons Salami Zigarren. 8 stycken salamicigarrer med gördel snyggt paketerade i en träask. Som de själva utrycker det: unik rökglädje utan tobak.
När Mackmyra gick i konkurs förra året var det många som frågade sig hur det egentligen stod till med svensk whisky. Sanningen är att den mår ganska bra – och den blir bara bättre. Att tillverka sprit i Sverige var strängeligen förbjudet under hela 1900-talet ända fram till EU-inträdet 1996. Statliga Vin & Sprit hade monopol på tillverkningen och såg till att hyllorna på Systembolaget fylldes med det som svenskarna ansågs vilja ha och behöva. Whisky vållade Vin & Sprit bekymmer. Drycken var vida populär och man insåg att det fanns en betydande marknad. Mycket tidigt bestämde man sig för att börj
När Mackmyra gick i konkurs förra året var det många som frågade sig hur det egentligen stod till med svensk whisky. Sanningen är att den mår ganska bra – och den blir bara bättre. Att tillverka sprit i Sverige var strängeligen förbjudet under hela 1900-talet ända fram till EU-inträdet 1996. Statliga Vin & Sprit hade monopol på tillverkningen och såg till att hyllorna på Systembolaget fylldes med det som svenskarna ansågs vilja ha och behöva. Whisky vållade Vin & Sprit bekymmer. Drycken var vida populär och man insåg att det fanns en betydande marknad. Mycket tidigt bestämde man sig för att börj
När Mackmyra gick i konkurs förra året var det många som frågade sig hur det egentligen stod till med svensk whisky. Sanningen är att den mår ganska bra – och den blir bara bättre. Att tillverka sprit i Sverige var strängeligen förbjudet under hela 1900-talet ända fram till EU-inträdet 1996. Statliga Vin & Sprit hade monopol på tillverkningen och såg till att hyllorna på Systembolaget fylldes med det som svenskarna ansågs vilja ha och behöva. Whisky vållade Vin & Sprit bekymmer. Drycken var vida populär och man insåg att det fanns en betydande marknad. Mycket tidigt bestämde man sig för att börj
Kålrabbi (Brassica oleracea var. gongylodes), eller knutkål, är en kultivar inom kålsläktet. Den har utvecklats ur arten kål och förekom först i Europa på 1500-talet. Knölen, som växer ovan mark, varierar i storlek från 0,5 till 5 kg. Kålrabbi är rik på vitamin C, fibrer och antioxidanter. Den är också låg i kalorier, vilket gör den bra som ”utfyllnad” i olika rätter.
Kålrabbi (Brassica oleracea var. gongylodes), eller knutkål, är en kultivar inom kålsläktet. Den har utvecklats ur arten kål och förekom först i Europa på 1500-talet. Knölen, som växer ovan mark, varierar i storlek från 0,5 till 5 kg. Kålrabbi är rik på vitamin C, fibrer och antioxidanter. Den är också låg i kalorier, vilket gör den bra som ”utfyllnad” i olika rätter.
Kålrabbi (Brassica oleracea var. gongylodes), eller knutkål, är en kultivar inom kålsläktet. Den har utvecklats ur arten kål och förekom först i Europa på 1500-talet. Knölen, som växer ovan mark, varierar i storlek från 0,5 till 5 kg. Kålrabbi är rik på vitamin C, fibrer och antioxidanter. Den är också låg i kalorier, vilket gör den bra som ”utfyllnad” i olika rätter.
Hört talas om en sommelierrobot eller AI-genererade pizzor? Artificiell intelligens ersätter snart både kniv och gaffel – och vet kanske bättre vad du är sugen på än du själv. Restauranger fyller många behov – mättnad, lättja, njutning. Men den sociala kontakten är en central del av upplevelsen. Mötet med en människa som ser dig i ögonen, vänligt frågar vad du vill ha, kan ge dig en personlig rekommendation och svara på dina frågor – det är lika mycket en del av restaurangbesöket som tuggorna du tar av din bouillabaisse. Men nu, när AI stormar in i våra liv, hotas den upplevelsen.
Hört talas om en sommelierrobot eller AI-genererade pizzor? Artificiell intelligens ersätter snart både kniv och gaffel – och vet kanske bättre vad du är sugen på än du själv. Restauranger fyller många behov – mättnad, lättja, njutning. Men den sociala kontakten är en central del av upplevelsen. Mötet med en människa som ser dig i ögonen, vänligt frågar vad du vill ha, kan ge dig en personlig rekommendation och svara på dina frågor – det är lika mycket en del av restaurangbesöket som tuggorna du tar av din bouillabaisse. Men nu, när AI stormar in i våra liv, hotas den upplevelsen.
Hört talas om en sommelierrobot eller AI-genererade pizzor? Artificiell intelligens ersätter snart både kniv och gaffel – och vet kanske bättre vad du är sugen på än du själv. Restauranger fyller många behov – mättnad, lättja, njutning. Men den sociala kontakten är en central del av upplevelsen. Mötet med en människa som ser dig i ögonen, vänligt frågar vad du vill ha, kan ge dig en personlig rekommendation och svara på dina frågor – det är lika mycket en del av restaurangbesöket som tuggorna du tar av din bouillabaisse. Men nu, när AI stormar in i våra liv, hotas den upplevelsen.
Hundraåriga ägg är en kinesisk matingrediens som tillverkas av ägg från anka, höns eller vaktel. Färska ägg bakas in i en blandning av lera, aska, salt, osläckt kalk och risagnar och lämnas i hundra dagar. När de är klara har gulan blivit mörkgrön och krämig och luktar som surtrömming, medan vitan blivit en mörkbrun gelé utan särskild arom.
Hundraåriga ägg är en kinesisk matingrediens som tillverkas av ägg från anka, höns eller vaktel. Färska ägg bakas in i en blandning av lera, aska, salt, osläckt kalk och risagnar och lämnas i hundra dagar. När de är klara har gulan blivit mörkgrön och krämig och luktar som surtrömming, medan vitan blivit en mörkbrun gelé utan särskild arom.
Hundraåriga ägg är en kinesisk matingrediens som tillverkas av ägg från anka, höns eller vaktel. Färska ägg bakas in i en blandning av lera, aska, salt, osläckt kalk och risagnar och lämnas i hundra dagar. När de är klara har gulan blivit mörkgrön och krämig och luktar som surtrömming, medan vitan blivit en mörkbrun gelé utan särskild arom.
Belugalinser (Lens Culinaris) är en svart lins som fått sitt namn från dess likhet med Beluga-kaviar. De behåller, till skillnad från röda och gula linser, sin form och al dente-konsistens när de kokas och har en jordnära smak samt god förmåga att absorbera andra smaker. Belugalinser är rika på både protein och kostfiber och innehåller nästan inget fett vilket gör dom till ett hälsosamt val.
Belugalinser (Lens Culinaris) är en svart lins som fått sitt namn från dess likhet med Beluga-kaviar. De behåller, till skillnad från röda och gula linser, sin form och al dente-konsistens när de kokas och har en jordnära smak samt god förmåga att absorbera andra smaker. Belugalinser är rika på både protein och kostfiber och innehåller nästan inget fett vilket gör dom till ett hälsosamt val.
Belugalinser (Lens Culinaris) är en svart lins som fått sitt namn från dess likhet med Beluga-kaviar. De behåller, till skillnad från röda och gula linser, sin form och al dente-konsistens när de kokas och har en jordnära smak samt god förmåga att absorbera andra smaker. Belugalinser är rika på både protein och kostfiber och innehåller nästan inget fett vilket gör dom till ett hälsosamt val.
Ian Jones är kökschef på Operagrillen. Tidigare har han jobbat på bland annat The Lanesborough och The Halcyon i London, samt på Bloom in the Park här i Malmö. Här visar Ian hur man lagar röding med vitvinssås.
Ian Jones är kökschef på Operagrillen. Tidigare har han jobbat på bland annat The Lanesborough och The Halcyon i London, samt på Bloom in the Park här i Malmö. Här visar Ian hur man lagar röding med vitvinssås.
Ian Jones är kökschef på Operagrillen. Tidigare har han jobbat på bland annat The Lanesborough och The Halcyon i London, samt på Bloom in the Park här i Malmö. Här visar Ian hur man lagar röding med vitvinssås.
Galore är ett mediabolag som informerar, guidar, underhåller och inspirerar genom tidningar och event. Det redaktionella innehållet är i huvudsak nöje och näringsliv.
Propellergatan 2
211 15 Malmö