Malmö Operas vd och konstnärliga ledare sprang redan som treåring upp på en teaterscen och krävde att få vara med. Christina Hörnell om lustbetonat ledarskap, att bryta ny mark som första kvinna och hur publiken kommer att märka skillnaden efter skiftet på chefsposten.
På helgerna under sommaren tar naturvinshandlarna på Lille Blå över delar av La Banchinas brygga. Det är popup-bar snarare än restaurang, men smakerna är tydliga: lätta rödviner från Jura, skummande pét-nat från Slovenien och ibland egenimporterade cider. Till det serveras bröd, sardiner eller ost från knivskarpt urval. Solen går ner rakt över bryggan, flaskor går runt. En vinfest i miniformat.
På helgerna under sommaren tar naturvinshandlarna på Lille Blå över delar av La Banchinas brygga. Det är popup-bar snarare än restaurang, men smakerna är tydliga: lätta rödviner från Jura, skummande pét-nat från Slovenien och ibland egenimporterade cider. Till det serveras bröd, sardiner eller ost från knivskarpt urval. Solen går ner rakt över bryggan, flaskor går runt. En vinfest i miniformat.
På helgerna under sommaren tar naturvinshandlarna på Lille Blå över delar av La Banchinas brygga. Det är popup-bar snarare än restaurang, men smakerna är tydliga: lätta rödviner från Jura, skummande pét-nat från Slovenien och ibland egenimporterade cider. Till det serveras bröd, sardiner eller ost från knivskarpt urval. Solen går ner rakt över bryggan, flaskor går runt. En vinfest i miniformat.
Högst upp i varuhuset Illum samsas flera restauranger: sushi, pizza, dansk fisk och italienska klassiker. Du väljer bord först, kök sen. En chablis från vinbaren kan kombineras med tonfisk-tartar eller burrata från grannen. Terrassen vetter mot stadens takåsar och bjuder sol större delen av dagen. Det är en publik plats – men med något lyxigt i att se ut över allt utan att vara mitt i det.
Högst upp i varuhuset Illum samsas flera restauranger: sushi, pizza, dansk fisk och italienska klassiker. Du väljer bord först, kök sen. En chablis från vinbaren kan kombineras med tonfisk-tartar eller burrata från grannen. Terrassen vetter mot stadens takåsar och bjuder sol större delen av dagen. Det är en publik plats – men med något lyxigt i att se ut över allt utan att vara mitt i det.
Högst upp i varuhuset Illum samsas flera restauranger: sushi, pizza, dansk fisk och italienska klassiker. Du väljer bord först, kök sen. En chablis från vinbaren kan kombineras med tonfisk-tartar eller burrata från grannen. Terrassen vetter mot stadens takåsar och bjuder sol större delen av dagen. Det är en publik plats – men med något lyxigt i att se ut över allt utan att vara mitt i det.
Bolleke från Fatboy är en riktigt mångsidig bärbar lampa. Kan hängas på en trädgren eller flera i rad i ett snöre över matbordet. Klotet är 20 cm i diameter.
Bolleke från Fatboy är en riktigt mångsidig bärbar lampa. Kan hängas på en trädgren eller flera i rad i ett snöre över matbordet. Klotet är 20 cm i diameter.
Bolleke från Fatboy är en riktigt mångsidig bärbar lampa. Kan hängas på en trädgren eller flera i rad i ett snöre över matbordet. Klotet är 20 cm i diameter.
Vid foten av Inderhavnsbron mellan Nyhavn och Christianshavn samlas foodtrucks och barer i ett organiserat kaos. Här beställer man ramen, lobster rolls eller koreansk fried chicken och slår sig ner vid kajen. Drycken kommer i plastglas, men är ofta naturvin eller hantverksöl. Miljön är ruff men charmig, med fladdrande dukar, badbrygga och after work-folk som stannar längre än de tänkt.
Vid foten av Inderhavnsbron mellan Nyhavn och Christianshavn samlas foodtrucks och barer i ett organiserat kaos. Här beställer man ramen, lobster rolls eller koreansk fried chicken och slår sig ner vid kajen. Drycken kommer i plastglas, men är ofta naturvin eller hantverksöl. Miljön är ruff men charmig, med fladdrande dukar, badbrygga och after work-folk som stannar längre än de tänkt.
Vid foten av Inderhavnsbron mellan Nyhavn och Christianshavn samlas foodtrucks och barer i ett organiserat kaos. Här beställer man ramen, lobster rolls eller koreansk fried chicken och slår sig ner vid kajen. Drycken kommer i plastglas, men är ofta naturvin eller hantverksöl. Miljön är ruff men charmig, med fladdrande dukar, badbrygga och after work-folk som stannar längre än de tänkt.
Simona hamnade på HiQ lite av en slump. Idag är hon vice president för försäljning och partnerskap. Simona delar med sig av sina värderingar, sin uppväxt och sitt synsätt.
Detta fantastiska livsmedel som innehåller nästan allt kroppen behöver (utom C-vitamin). Hur många ägg äter vi per år? Ska man äta råa ägg när man tränar? Och vem uppfann äggkartongen?
Detta fantastiska livsmedel som innehåller nästan allt kroppen behöver (utom C-vitamin). Hur många ägg äter vi per år? Ska man äta råa ägg när man tränar? Och vem uppfann äggkartongen?
Detta fantastiska livsmedel som innehåller nästan allt kroppen behöver (utom C-vitamin). Hur många ägg äter vi per år? Ska man äta råa ägg när man tränar? Och vem uppfann äggkartongen?
Koriander (Coriandrum sativum) är en ettårig ört. Koriander är en gammal kulturväxt som odlats i över 3 000 år, både som krydda och som medicinalväxt. Romarna tog med sig örten norrut och spred användningen av koriander i Europa. Under medeltiden var kryddan populär. De allra flesta gillar korianderfrön, som används i bland annat Garam masala, men de färska bladen och stjälkarna (cilantro i Mexico och södra USA) har en svårdefinierad arom som delar oss i frågan. De färska bladen skiljer sig näringsmässigt från fröna. Till exempel har 10g blad 38,8% RDI av Vitamin K, medan fröna har 0%. Å andra sidan är fröna rika på selen 3,7% medan bladen bara har 0,1%.
Koriander (Coriandrum sativum) är en ettårig ört. Koriander är en gammal kulturväxt som odlats i över 3 000 år, både som krydda och som medicinalväxt. Romarna tog med sig örten norrut och spred användningen av koriander i Europa. Under medeltiden var kryddan populär. De allra flesta gillar korianderfrön, som används i bland annat Garam masala, men de färska bladen och stjälkarna (cilantro i Mexico och södra USA) har en svårdefinierad arom som delar oss i frågan. De färska bladen skiljer sig näringsmässigt från fröna. Till exempel har 10g blad 38,8% RDI av Vitamin K, medan fröna har 0%. Å andra sidan är fröna rika på selen 3,7% medan bladen bara har 0,1%.
Koriander (Coriandrum sativum) är en ettårig ört. Koriander är en gammal kulturväxt som odlats i över 3 000 år, både som krydda och som medicinalväxt. Romarna tog med sig örten norrut och spred användningen av koriander i Europa. Under medeltiden var kryddan populär. De allra flesta gillar korianderfrön, som används i bland annat Garam masala, men de färska bladen och stjälkarna (cilantro i Mexico och södra USA) har en svårdefinierad arom som delar oss i frågan. De färska bladen skiljer sig näringsmässigt från fröna. Till exempel har 10g blad 38,8% RDI av Vitamin K, medan fröna har 0%. Å andra sidan är fröna rika på selen 3,7% medan bladen bara har 0,1%.
Svårt att välja? Testa då Pench’s bar i Varna, Bulgarien. Pencho Penchev har hela 2014 cocktails på menyn. Detta rekord noterades 14 mars 2014 och Penchev jobbar på att utöka menyn för nya rekord. Vi gissar 2023 cocktails till nästa år.
Svårt att välja? Testa då Pench’s bar i Varna, Bulgarien. Pencho Penchev har hela 2014 cocktails på menyn. Detta rekord noterades 14 mars 2014 och Penchev jobbar på att utöka menyn för nya rekord. Vi gissar 2023 cocktails till nästa år.
Svårt att välja? Testa då Pench’s bar i Varna, Bulgarien. Pencho Penchev har hela 2014 cocktails på menyn. Detta rekord noterades 14 mars 2014 och Penchev jobbar på att utöka menyn för nya rekord. Vi gissar 2023 cocktails till nästa år.
Visst kan man lyssna på musik genom telefonen, men om man är kräsen med ljudet är det en DAP man ska skaffa. Dethonray Prelude DTR1+ stöder alla högupplösta ljudformat och har 8 timmars batteritid. Kostar ca 9 000 kronor.
Visst kan man lyssna på musik genom telefonen, men om man är kräsen med ljudet är det en DAP man ska skaffa. Dethonray Prelude DTR1+ stöder alla högupplösta ljudformat och har 8 timmars batteritid. Kostar ca 9 000 kronor.
Visst kan man lyssna på musik genom telefonen, men om man är kräsen med ljudet är det en DAP man ska skaffa. Dethonray Prelude DTR1+ stöder alla högupplösta ljudformat och har 8 timmars batteritid. Kostar ca 9 000 kronor.
För femton år sedan var jag småbarnsfar. Då gick Barnkanalen, Nickelodeon och dylik barnunderhållning varm på teven här hemma. Sedan något år tillbaka är dessa kanaler dock förpassade till en existens i skymundan. Något man snabbt blippar förbi på fjärrkontrollen i sin tröstlösa jakt efter något mer meningsfullt. Det händer visserligen att jag stannar till en stund och nostalgiskt nynnar med i vinjetten till Fåret Shaun (med den märkliga textraden ”fåret Shaun, fåret Shaun, när man ska laja finns det ingen som kan nå’n” - vad betyder det?) men annars tillhör barnprogrammen numera mest ett dunkelt förflutet.
För femton år sedan var jag småbarnsfar. Då gick Barnkanalen, Nickelodeon och dylik barnunderhållning varm på teven här hemma. Sedan något år tillbaka är dessa kanaler dock förpassade till en existens i skymundan. Något man snabbt blippar förbi på fjärrkontrollen i sin tröstlösa jakt efter något mer meningsfullt. Det händer visserligen att jag stannar till en stund och nostalgiskt nynnar med i vinjetten till Fåret Shaun (med den märkliga textraden ”fåret Shaun, fåret Shaun, när man ska laja finns det ingen som kan nå’n” - vad betyder det?) men annars tillhör barnprogrammen numera mest ett dunkelt förflutet.
För femton år sedan var jag småbarnsfar. Då gick Barnkanalen, Nickelodeon och dylik barnunderhållning varm på teven här hemma. Sedan något år tillbaka är dessa kanaler dock förpassade till en existens i skymundan. Något man snabbt blippar förbi på fjärrkontrollen i sin tröstlösa jakt efter något mer meningsfullt. Det händer visserligen att jag stannar till en stund och nostalgiskt nynnar med i vinjetten till Fåret Shaun (med den märkliga textraden ”fåret Shaun, fåret Shaun, när man ska laja finns det ingen som kan nå’n” - vad betyder det?) men annars tillhör barnprogrammen numera mest ett dunkelt förflutet.
Nej, det är inte en spegling av ett samhälle i kris. Vinterns svarta trend är nog snarare en reaktion på alla överdekorerade män som passerat under senare år. Lite för mycket pynt och illasittande, ”för små” stretchkostymer med färdigvikt, mönstrad trekant i bröstfickan. Nu börjar festsäsongen och vi vill se att mannen stramar upp sin klädsel. Precis som ”den lilla svarta”, en tidlös knäkort festblåsa för den kvinnliga partypubliken. Personligen får jag ofta höra, ”men du klär dig ju alltid i svart”.
Nej, det är inte en spegling av ett samhälle i kris. Vinterns svarta trend är nog snarare en reaktion på alla överdekorerade män som passerat under senare år. Lite för mycket pynt och illasittande, ”för små” stretchkostymer med färdigvikt, mönstrad trekant i bröstfickan. Nu börjar festsäsongen och vi vill se att mannen stramar upp sin klädsel. Precis som ”den lilla svarta”, en tidlös knäkort festblåsa för den kvinnliga partypubliken. Personligen får jag ofta höra, ”men du klär dig ju alltid i svart”.
Nej, det är inte en spegling av ett samhälle i kris. Vinterns svarta trend är nog snarare en reaktion på alla överdekorerade män som passerat under senare år. Lite för mycket pynt och illasittande, ”för små” stretchkostymer med färdigvikt, mönstrad trekant i bröstfickan. Nu börjar festsäsongen och vi vill se att mannen stramar upp sin klädsel. Precis som ”den lilla svarta”, en tidlös knäkort festblåsa för den kvinnliga partypubliken. Personligen får jag ofta höra, ”men du klär dig ju alltid i svart”.
AnZa Espresso Machine i rå betong placerar sig i en egen kategori - brutalistisk design. Porslinskranen till ångan är det enda synliga vredet. Kostar strax norr om 10 000 kr.
AnZa Espresso Machine i rå betong placerar sig i en egen kategori - brutalistisk design. Porslinskranen till ångan är det enda synliga vredet. Kostar strax norr om 10 000 kr.
AnZa Espresso Machine i rå betong placerar sig i en egen kategori - brutalistisk design. Porslinskranen till ångan är det enda synliga vredet. Kostar strax norr om 10 000 kr.
De tre vise män som kom med gåvor till det nyfödda Jesusbarnet hette Kaspar, Melker & Baltasar, förtäljer Den heliga skrift. Berättelsen går sedan in i detalj kring ett sprillans nytt PS5, alldeles för stora målvaktshandskar samt ett presentkort på bio. Halleluja. Say what?!? utbrister vän av ordning som kan sin Bibel och med bestämdhet vet att varken spelkonsoller, fotboll eller biografverksamhet nämns i denna urgamla religiösa bok.
De tre vise män som kom med gåvor till det nyfödda Jesusbarnet hette Kaspar, Melker & Baltasar, förtäljer Den heliga skrift. Berättelsen går sedan in i detalj kring ett sprillans nytt PS5, alldeles för stora målvaktshandskar samt ett presentkort på bio. Halleluja. Say what?!? utbrister vän av ordning som kan sin Bibel och med bestämdhet vet att varken spelkonsoller, fotboll eller biografverksamhet nämns i denna urgamla religiösa bok.
De tre vise män som kom med gåvor till det nyfödda Jesusbarnet hette Kaspar, Melker & Baltasar, förtäljer Den heliga skrift. Berättelsen går sedan in i detalj kring ett sprillans nytt PS5, alldeles för stora målvaktshandskar samt ett presentkort på bio. Halleluja. Say what?!? utbrister vän av ordning som kan sin Bibel och med bestämdhet vet att varken spelkonsoller, fotboll eller biografverksamhet nämns i denna urgamla religiösa bok.
När många traditioner blir dammiga och vi byter ut äldre drycker som den blandade svagdrickan mot amerikanska julsatsningar på Coca-Cola så tycks glöggen vara hetare än någonsin. Från några varumärken som dominerat släpps nu en rad hantverksmässiga glöggsorter sidan om de stora etablerade favoriterna i vår monopolbutik och vi har ett stort utbud att välja mellan. En hel vägg av glögg möter mig när jag ska gå in och välja och jag kan njuta av allt från lingon- till gin & tonic-glögg. Glöggälskaren inombords jublar.
När många traditioner blir dammiga och vi byter ut äldre drycker som den blandade svagdrickan mot amerikanska julsatsningar på Coca-Cola så tycks glöggen vara hetare än någonsin. Från några varumärken som dominerat släpps nu en rad hantverksmässiga glöggsorter sidan om de stora etablerade favoriterna i vår monopolbutik och vi har ett stort utbud att välja mellan. En hel vägg av glögg möter mig när jag ska gå in och välja och jag kan njuta av allt från lingon- till gin & tonic-glögg. Glöggälskaren inombords jublar.
När många traditioner blir dammiga och vi byter ut äldre drycker som den blandade svagdrickan mot amerikanska julsatsningar på Coca-Cola så tycks glöggen vara hetare än någonsin. Från några varumärken som dominerat släpps nu en rad hantverksmässiga glöggsorter sidan om de stora etablerade favoriterna i vår monopolbutik och vi har ett stort utbud att välja mellan. En hel vägg av glögg möter mig när jag ska gå in och välja och jag kan njuta av allt från lingon- till gin & tonic-glögg. Glöggälskaren inombords jublar.
I somras uppnådde han en dröm när Big Slap som han varit med och byggt upp blev störst någonsin i Malmö. Men att sluta på topp ligger inte för Ali Eftekhari. Vi har träffat honom för att prata om drivkraften bakom fler och ännu större satsningar, Alis bakgrund och vänskapen med Steve Angello.
I somras uppnådde han en dröm när Big Slap som han varit med och byggt upp blev störst någonsin i Malmö. Men att sluta på topp ligger inte för Ali Eftekhari. Vi har träffat honom för att prata om drivkraften bakom fler och ännu större satsningar, Alis bakgrund och vänskapen med Steve Angello.
I somras uppnådde han en dröm när Big Slap som han varit med och byggt upp blev störst någonsin i Malmö. Men att sluta på topp ligger inte för Ali Eftekhari. Vi har träffat honom för att prata om drivkraften bakom fler och ännu större satsningar, Alis bakgrund och vänskapen med Steve Angello.
Om livet med musiken, ungdomen i Nashville, mörka år i livet och nya vägar till framgång.
Om livet med musiken, ungdomen i Nashville, mörka år i livet och nya vägar till framgång.
Om livet med musiken, ungdomen i Nashville, mörka år i livet och nya vägar till framgång.
Tillsammans med sin kompanjon har Therése Lorentzon på bara fyra år byggt upp ett företag som omsätter nästan 150 miljoner kronor. Therese berättar om sin bakgrund och hur åren i New York har format henne som företagare och person.
Tillsammans med sin kompanjon har Therése Lorentzon på bara fyra år byggt upp ett företag som omsätter nästan 150 miljoner kronor. Therese berättar om sin bakgrund och hur åren i New York har format henne som företagare och person.
Tillsammans med sin kompanjon har Therése Lorentzon på bara fyra år byggt upp ett företag som omsätter nästan 150 miljoner kronor. Therese berättar om sin bakgrund och hur åren i New York har format henne som företagare och person.
Isabelle började på sin mammas café som då omsatte 400 000 kronor. Idag driver hon hotell och flera restauranger med omsättning över 30 miljoner kronor.
Isabelle började på sin mammas café som då omsatte 400 000 kronor. Idag driver hon hotell och flera restauranger med omsättning över 30 miljoner kronor.
Isabelle började på sin mammas café som då omsatte 400 000 kronor. Idag driver hon hotell och flera restauranger med omsättning över 30 miljoner kronor.
Som ung knackade han dörr och sålde kokosbollar. För pengarna köpte han sig en utbildning och byggde sedan upp ett företag som i år siktar på att omsätta 100 miljoner kronor. Donald Axelsson Cardell säger hellre ja än nej och spanar nu både efter nya affärsmöjligheter och utanför landets gränser.
Som ung knackade han dörr och sålde kokosbollar. För pengarna köpte han sig en utbildning och byggde sedan upp ett företag som i år siktar på att omsätta 100 miljoner kronor. Donald Axelsson Cardell säger hellre ja än nej och spanar nu både efter nya affärsmöjligheter och utanför landets gränser.
Som ung knackade han dörr och sålde kokosbollar. För pengarna köpte han sig en utbildning och byggde sedan upp ett företag som i år siktar på att omsätta 100 miljoner kronor. Donald Axelsson Cardell säger hellre ja än nej och spanar nu både efter nya affärsmöjligheter och utanför landets gränser.
Ekologisk mat är ett ämne som berör oss alla, som diskuteras i media och som det råder en del olika meningar om. Vi besökte Rolf Axel Nordström på Ängavallen för att få en inblick i hur det är att odla utan kemikalier och föda upp djur utan mediciner.
Ekologisk mat är ett ämne som berör oss alla, som diskuteras i media och som det råder en del olika meningar om. Vi besökte Rolf Axel Nordström på Ängavallen för att få en inblick i hur det är att odla utan kemikalier och föda upp djur utan mediciner.
Ekologisk mat är ett ämne som berör oss alla, som diskuteras i media och som det råder en del olika meningar om. Vi besökte Rolf Axel Nordström på Ängavallen för att få en inblick i hur det är att odla utan kemikalier och föda upp djur utan mediciner.
Världens bästa trumpetare berättar om karriären, framtiden och hur allting började.
Världens bästa trumpetare berättar om karriären, framtiden och hur allting började.
Världens bästa trumpetare berättar om karriären, framtiden och hur allting började.
Kaptenen på White Arkitekter, som omsätter 750 miljoner och har fler än 700 medarbetare, berättar om framtiden för branschen, klimatneutrala byggprojekt, sin syn på ledarskap och var passionen för arkitektur kom ifrån.
Kaptenen på White Arkitekter, som omsätter 750 miljoner och har fler än 700 medarbetare, berättar om framtiden för branschen, klimatneutrala byggprojekt, sin syn på ledarskap och var passionen för arkitektur kom ifrån.
Kaptenen på White Arkitekter, som omsätter 750 miljoner och har fler än 700 medarbetare, berättar om framtiden för branschen, klimatneutrala byggprojekt, sin syn på ledarskap och var passionen för arkitektur kom ifrån.
Kaffepionjären berättar om hur Lilla Kafferosteriet kom till, sin syn på företagande, hållbarhet och såklart en hel del snack om kaffe.
Kaffepionjären berättar om hur Lilla Kafferosteriet kom till, sin syn på företagande, hållbarhet och såklart en hel del snack om kaffe.
Kaffepionjären berättar om hur Lilla Kafferosteriet kom till, sin syn på företagande, hållbarhet och såklart en hel del snack om kaffe.
Här beställer man ett glas från en handskriven lista på naturviner, ofta tyskt eller österrikiskt, ibland orange. Personalen guidar, aldrig mästrar. Inne doftar det av trä och krita, men på sommaren sitter gästerna utanför, på kajkanten, med benen dinglande över vattnet. Inga stora rätter – kanske sardiner på burk, lite bröd och smör – men det är vinet som styr upplevelsen.
Här beställer man ett glas från en handskriven lista på naturviner, ofta tyskt eller österrikiskt, ibland orange. Personalen guidar, aldrig mästrar. Inne doftar det av trä och krita, men på sommaren sitter gästerna utanför, på kajkanten, med benen dinglande över vattnet. Inga stora rätter – kanske sardiner på burk, lite bröd och smör – men det är vinet som styr upplevelsen.
Här beställer man ett glas från en handskriven lista på naturviner, ofta tyskt eller österrikiskt, ibland orange. Personalen guidar, aldrig mästrar. Inne doftar det av trä och krita, men på sommaren sitter gästerna utanför, på kajkanten, med benen dinglande över vattnet. Inga stora rätter – kanske sardiner på burk, lite bröd och smör – men det är vinet som styr upplevelsen.
Galore är ett mediabolag som informerar, guidar, underhåller och inspirerar genom tidningar och event. Det redaktionella innehållet är i huvudsak nöje och näringsliv.
Propellergatan 2
211 15 Malmö