Skillnad på is och is

Mat & Dryck
Maj 2025
Skillnad på is och is

Fakta

När vi beställer drinkar i baren är isbiten klar, till skillnad från isbitarna man gör hemma. En stor kub klar-is ser snyggt ut och det fyller också en funktion. Egentligen två. Det ena är att is utan små luftbubblor inte har någon smak eller doft, det andra är att solid klar-is smälter långsammare och jämnare. Att mycket is i glaset gör drinken vattnig är en myt - mer is håller kylan bättre och smälter långsammare. En annan faktor är formen. Krossad is smälter snabbare än stora bitar eftersom småbitarna tillsammans har större yta mot drycken. Apropå, en rund isbit har mindre yta mot drycken än en kub. En sfärisk isbit håller alltså längst.

När vi beställer drinkar i baren är isbiten klar, till skillnad från isbitarna man gör hemma. En stor kub klar-is ser snyggt ut och det fyller också en funktion. Egentligen två. Det ena är att is utan små luftbubblor inte har någon smak eller doft, det andra är att solid klar-is smälter långsammare och jämnare. Att mycket is i glaset gör drinken vattnig är en myt - mer is håller kylan bättre och smälter långsammare. En annan faktor är formen. Krossad is smälter snabbare än stora bitar eftersom småbitarna tillsammans har större yta mot drycken. Apropå, en rund isbit har mindre yta mot drycken än en kub. En sfärisk isbit håller alltså längst.

No items found.
No items found.
Dela artiklen

https://www.galoreweekend.se/artikel/skillnad-pa-is-och-is

Fler artiklar

Läs
Lagrad i 111 år
Mat & Dryck
Maj 2025

Lagrad i 111 år

Davidoff har släppt Oro Blanco Special Reserve 111 Years, en Toro med 7 olika sorters tobak som sammanlagt lagrats i 111 år. Och ett av terroiren odlas inte längre, så när de är slut är de slut. Det positiva är att de går att köpa styckvis (för 7 500 kronor) om man vill uppleva denna raritet.

Lagrad i 111 år
Mat & Dryck
Maj 2025

Lagrad i 111 år

Davidoff har släppt Oro Blanco Special Reserve 111 Years, en Toro med 7 olika sorters tobak som sammanlagt lagrats i 111 år. Och ett av terroiren odlas inte längre, så när de är slut är de slut. Det positiva är att de går att köpa styckvis (för 7 500 kronor) om man vill uppleva denna raritet.

Lagrad i 111 år
Mat & Dryck
Maj 2025

Lagrad i 111 år

Davidoff har släppt Oro Blanco Special Reserve 111 Years, en Toro med 7 olika sorters tobak som sammanlagt lagrats i 111 år. Och ett av terroiren odlas inte längre, så när de är slut är de slut. Det positiva är att de går att köpa styckvis (för 7 500 kronor) om man vill uppleva denna raritet.

Lagrad i 111 år
Mat & Dryck
Maj 2025

Lagrad i 111 år

Davidoff har släppt Oro Blanco Special Reserve 111 Years, en Toro med 7 olika sorters tobak som sammanlagt lagrats i 111 år. Och ett av terroiren odlas inte längre, så när de är slut är de slut. Det positiva är att de går att köpa styckvis (för 7 500 kronor) om man vill uppleva denna raritet.

Läs
Läkemedelskandidat halverar fallrisk vid Parkinson
Näringsliv
Maj 2025

Läkemedelskandidat halverar fallrisk vid Parkinson

Forskningsbolaget Irlab från Göteborg har redovisat lovande resultat från en fas 2b-studie med sin läkemedelskandidat pirepemat. Patienter med Parkinsons sjukdom som hade medelhöga nivåer av substansen i blodet föll i snitt 51,5 procent mindre än de som fick placebo. Effekten är statistiskt säkerställd och väcker hopp om en framtida behandling mot just fallolyckor – ett stort problem vid Parkinson. – Det är mycket värdefullt […] Resultaten visar att pirepemat påverkar just de mekanismer i hjärnan som är involverade i kontrollen av upprätt hållning och stabilitet, säger Joakim Tedroff, medicinsk chef på Irlab.

Läkemedelskandidat halverar fallrisk vid Parkinson
Näringsliv
Maj 2025

Läkemedelskandidat halverar fallrisk vid Parkinson

Forskningsbolaget Irlab från Göteborg har redovisat lovande resultat från en fas 2b-studie med sin läkemedelskandidat pirepemat. Patienter med Parkinsons sjukdom som hade medelhöga nivåer av substansen i blodet föll i snitt 51,5 procent mindre än de som fick placebo. Effekten är statistiskt säkerställd och väcker hopp om en framtida behandling mot just fallolyckor – ett stort problem vid Parkinson. – Det är mycket värdefullt […] Resultaten visar att pirepemat påverkar just de mekanismer i hjärnan som är involverade i kontrollen av upprätt hållning och stabilitet, säger Joakim Tedroff, medicinsk chef på Irlab.

Läkemedelskandidat halverar fallrisk vid Parkinson
Näringsliv
Maj 2025

Läkemedelskandidat halverar fallrisk vid Parkinson

Forskningsbolaget Irlab från Göteborg har redovisat lovande resultat från en fas 2b-studie med sin läkemedelskandidat pirepemat. Patienter med Parkinsons sjukdom som hade medelhöga nivåer av substansen i blodet föll i snitt 51,5 procent mindre än de som fick placebo. Effekten är statistiskt säkerställd och väcker hopp om en framtida behandling mot just fallolyckor – ett stort problem vid Parkinson. – Det är mycket värdefullt […] Resultaten visar att pirepemat påverkar just de mekanismer i hjärnan som är involverade i kontrollen av upprätt hållning och stabilitet, säger Joakim Tedroff, medicinsk chef på Irlab.

Läkemedelskandidat halverar fallrisk vid Parkinson
Näringsliv
Maj 2025

Läkemedelskandidat halverar fallrisk vid Parkinson

Forskningsbolaget Irlab från Göteborg har redovisat lovande resultat från en fas 2b-studie med sin läkemedelskandidat pirepemat. Patienter med Parkinsons sjukdom som hade medelhöga nivåer av substansen i blodet föll i snitt 51,5 procent mindre än de som fick placebo. Effekten är statistiskt säkerställd och väcker hopp om en framtida behandling mot just fallolyckor – ett stort problem vid Parkinson. – Det är mycket värdefullt […] Resultaten visar att pirepemat påverkar just de mekanismer i hjärnan som är involverade i kontrollen av upprätt hållning och stabilitet, säger Joakim Tedroff, medicinsk chef på Irlab.

Läs
Pork Belly Sandwich
Mat & Dryck
Maj 2025

Pork Belly Sandwich

Fredrik Pålsson har varit köksmästare på Poms Mackor sen saluhallen i Malmö öppnade 2017, undantaget en avstickare på restaurang Spill under ett par år. Här visar han hur man bräserar och glaserar fläsksida till en Pork Belly Sandwich på ljust luftigt bröd med chilimajjo, färsk gurka och picklad morot.

Pork Belly Sandwich
Mat & Dryck
Maj 2025

Pork Belly Sandwich

Fredrik Pålsson har varit köksmästare på Poms Mackor sen saluhallen i Malmö öppnade 2017, undantaget en avstickare på restaurang Spill under ett par år. Här visar han hur man bräserar och glaserar fläsksida till en Pork Belly Sandwich på ljust luftigt bröd med chilimajjo, färsk gurka och picklad morot.

Pork Belly Sandwich
Mat & Dryck
Maj 2025

Pork Belly Sandwich

Fredrik Pålsson har varit köksmästare på Poms Mackor sen saluhallen i Malmö öppnade 2017, undantaget en avstickare på restaurang Spill under ett par år. Här visar han hur man bräserar och glaserar fläsksida till en Pork Belly Sandwich på ljust luftigt bröd med chilimajjo, färsk gurka och picklad morot.

Pork Belly Sandwich
Mat & Dryck
Maj 2025

Pork Belly Sandwich

Fredrik Pålsson har varit köksmästare på Poms Mackor sen saluhallen i Malmö öppnade 2017, undantaget en avstickare på restaurang Spill under ett par år. Här visar han hur man bräserar och glaserar fläsksida till en Pork Belly Sandwich på ljust luftigt bröd med chilimajjo, färsk gurka och picklad morot.

Om Galore

Galore är ett mediabolag som informerar, guidar, underhåller och inspirerar genom tidningar och event. Det redaktionella innehållet är i huvudsak nöje och näringsliv.

Galore

Propellergatan 2
211 15 Malmö

info@galoreweekend.se

Copyright , Galore.

No items found.
No items found.