När vi beställer drinkar i baren är isbiten klar, till skillnad från isbitarna man gör hemma. En stor kub klar-is ser snyggt ut och det fyller också en funktion. Egentligen två. Det ena är att is utan små luftbubblor inte har någon smak eller doft, det andra är att solid klar-is smälter långsammare och jämnare. Att mycket is i glaset gör drinken vattnig är en myt - mer is håller kylan bättre och smälter långsammare. En annan faktor är formen. Krossad is smälter snabbare än stora bitar eftersom småbitarna tillsammans har större yta mot drycken. Apropå, en rund isbit har mindre yta mot drycken än en kub. En sfärisk isbit håller alltså längst.
När vi beställer drinkar i baren är isbiten klar, till skillnad från isbitarna man gör hemma. En stor kub klar-is ser snyggt ut och det fyller också en funktion. Egentligen två. Det ena är att is utan små luftbubblor inte har någon smak eller doft, det andra är att solid klar-is smälter långsammare och jämnare. Att mycket is i glaset gör drinken vattnig är en myt - mer is håller kylan bättre och smälter långsammare. En annan faktor är formen. Krossad is smälter snabbare än stora bitar eftersom småbitarna tillsammans har större yta mot drycken. Apropå, en rund isbit har mindre yta mot drycken än en kub. En sfärisk isbit håller alltså längst.
Baghaven ligger vid kajen på Refshaleøen och är en del av Mikkellers surölsprojekt. Här serveras syrligt, vildjäst öl från stora ekfat. Lokalen är rå med betonggolv och träbänkar, men utanför breder en solig kajplats ut sig mot hamninloppet. Mat finns i form av smörrebröd och små snacks. Man kommer hit för smaken – och för att sitta i vinden och se båtarna glida förbi i långsamt tempo.
Baghaven ligger vid kajen på Refshaleøen och är en del av Mikkellers surölsprojekt. Här serveras syrligt, vildjäst öl från stora ekfat. Lokalen är rå med betonggolv och träbänkar, men utanför breder en solig kajplats ut sig mot hamninloppet. Mat finns i form av smörrebröd och små snacks. Man kommer hit för smaken – och för att sitta i vinden och se båtarna glida förbi i långsamt tempo.
Baghaven ligger vid kajen på Refshaleøen och är en del av Mikkellers surölsprojekt. Här serveras syrligt, vildjäst öl från stora ekfat. Lokalen är rå med betonggolv och träbänkar, men utanför breder en solig kajplats ut sig mot hamninloppet. Mat finns i form av smörrebröd och små snacks. Man kommer hit för smaken – och för att sitta i vinden och se båtarna glida förbi i långsamt tempo.
Lundabaserade Intuicell har tagit fram Luna, en robothund som kan lära och anpassa sig på egen hand genom ett digitalt nervsystem. Företaget beskriver det som ett genombrott, där roboten själv fattar beslut och agerar, utan förträning eller stora datamängder. – Det vi har byggt är den första mjukvaran som gör att vilken maskin som helst kan lära sig som en människa eller ett djur, säger vd Viktor Luthman till Reuters. Tekniken väntas bana väg för autonoma robotar i utmanande miljöer, som rymden, djuphavet och katastrofområden.
Lundabaserade Intuicell har tagit fram Luna, en robothund som kan lära och anpassa sig på egen hand genom ett digitalt nervsystem. Företaget beskriver det som ett genombrott, där roboten själv fattar beslut och agerar, utan förträning eller stora datamängder. – Det vi har byggt är den första mjukvaran som gör att vilken maskin som helst kan lära sig som en människa eller ett djur, säger vd Viktor Luthman till Reuters. Tekniken väntas bana väg för autonoma robotar i utmanande miljöer, som rymden, djuphavet och katastrofområden.
Lundabaserade Intuicell har tagit fram Luna, en robothund som kan lära och anpassa sig på egen hand genom ett digitalt nervsystem. Företaget beskriver det som ett genombrott, där roboten själv fattar beslut och agerar, utan förträning eller stora datamängder. – Det vi har byggt är den första mjukvaran som gör att vilken maskin som helst kan lära sig som en människa eller ett djur, säger vd Viktor Luthman till Reuters. Tekniken väntas bana väg för autonoma robotar i utmanande miljöer, som rymden, djuphavet och katastrofområden.
I den framväxande Lundastadsdelen Västerbro planeras nu totalt 127 nya lägenheter i den blivande bostadsrättsföreningen Fabrikören. I projektets första etapp byggs 62 bostäder i storlekar från ettor till femrummare, med 32 till 119 kvadratmeter boyta, samlade i en U-formad huskropp. Lägenheterna får egen uteplats eller balkong. Inflyttning i den första etappen beräknas kunna ske hösten 2027.
I den framväxande Lundastadsdelen Västerbro planeras nu totalt 127 nya lägenheter i den blivande bostadsrättsföreningen Fabrikören. I projektets första etapp byggs 62 bostäder i storlekar från ettor till femrummare, med 32 till 119 kvadratmeter boyta, samlade i en U-formad huskropp. Lägenheterna får egen uteplats eller balkong. Inflyttning i den första etappen beräknas kunna ske hösten 2027.
I den framväxande Lundastadsdelen Västerbro planeras nu totalt 127 nya lägenheter i den blivande bostadsrättsföreningen Fabrikören. I projektets första etapp byggs 62 bostäder i storlekar från ettor till femrummare, med 32 till 119 kvadratmeter boyta, samlade i en U-formad huskropp. Lägenheterna får egen uteplats eller balkong. Inflyttning i den första etappen beräknas kunna ske hösten 2027.
Galore är ett mediabolag som informerar, guidar, underhåller och inspirerar genom tidningar och event. Det redaktionella innehållet är i huvudsak nöje och näringsliv.
Propellergatan 2
211 15 Malmö