
Plattfiskar (Pleuronectiformes), även ”flundra” i folkmun, är en ordning i djurklassen benfiskar. Ögonen befinner sig på övre sidan och med nedre sidan ligger de på havsbotten. När plattfisken lämnar sitt ägg är hela dess kropp lika symmetrisk som hos andra unga fiskar. Dess ögon är belägna ett på varje sida och den simmar lodrätt på vanligt sätt. Under tillväxten börjar snart det ena ögat att småningom flyttas över på samma sida som det andra och fisken transformeras till en plattfisk. Rödspätta innehåller per 100 gram: Fett: 1,5 gram. Protein: 18,2 gram. D-vitamin: 3 mikrogram. Omega-3: 0,5 gram.
Plattfiskar (Pleuronectiformes), även ”flundra” i folkmun, är en ordning i djurklassen benfiskar. Ögonen befinner sig på övre sidan och med nedre sidan ligger de på havsbotten. När plattfisken lämnar sitt ägg är hela dess kropp lika symmetrisk som hos andra unga fiskar. Dess ögon är belägna ett på varje sida och den simmar lodrätt på vanligt sätt. Under tillväxten börjar snart det ena ögat att småningom flyttas över på samma sida som det andra och fisken transformeras till en plattfisk. Rödspätta innehåller per 100 gram: Fett: 1,5 gram. Protein: 18,2 gram. D-vitamin: 3 mikrogram. Omega-3: 0,5 gram.

Koriander (Coriandrum sativum) är en ettårig ört. Koriander är en gammal kulturväxt som odlats i över 3 000 år, både som krydda och som medicinalväxt. Romarna tog med sig örten norrut och spred användningen av koriander i Europa. Under medeltiden var kryddan populär. De allra flesta gillar korianderfrön, som används i bland annat Garam masala, men de färska bladen och stjälkarna (cilantro i Mexico och södra USA) har en svårdefinierad arom som delar oss i frågan. De färska bladen skiljer sig näringsmässigt från fröna. Till exempel har 10g blad 38,8% RDI av Vitamin K, medan fröna har 0%. Å andra sidan är fröna rika på selen 3,7% medan bladen bara har 0,1%.

Koriander (Coriandrum sativum) är en ettårig ört. Koriander är en gammal kulturväxt som odlats i över 3 000 år, både som krydda och som medicinalväxt. Romarna tog med sig örten norrut och spred användningen av koriander i Europa. Under medeltiden var kryddan populär. De allra flesta gillar korianderfrön, som används i bland annat Garam masala, men de färska bladen och stjälkarna (cilantro i Mexico och södra USA) har en svårdefinierad arom som delar oss i frågan. De färska bladen skiljer sig näringsmässigt från fröna. Till exempel har 10g blad 38,8% RDI av Vitamin K, medan fröna har 0%. Å andra sidan är fröna rika på selen 3,7% medan bladen bara har 0,1%.

Koriander (Coriandrum sativum) är en ettårig ört. Koriander är en gammal kulturväxt som odlats i över 3 000 år, både som krydda och som medicinalväxt. Romarna tog med sig örten norrut och spred användningen av koriander i Europa. Under medeltiden var kryddan populär. De allra flesta gillar korianderfrön, som används i bland annat Garam masala, men de färska bladen och stjälkarna (cilantro i Mexico och södra USA) har en svårdefinierad arom som delar oss i frågan. De färska bladen skiljer sig näringsmässigt från fröna. Till exempel har 10g blad 38,8% RDI av Vitamin K, medan fröna har 0%. Å andra sidan är fröna rika på selen 3,7% medan bladen bara har 0,1%.

Bernhard Olsson står i köket på Kooperativet på Lindholmen. Han har tidigare varit på Heaven 23, The Concept och Linnea Art. Här visar Bernhard hur man enkelt svänger ihop en street food-inspirerad macka på smörstekt surdegsbröd.

Bernhard Olsson står i köket på Kooperativet på Lindholmen. Han har tidigare varit på Heaven 23, The Concept och Linnea Art. Här visar Bernhard hur man enkelt svänger ihop en street food-inspirerad macka på smörstekt surdegsbröd.

Bernhard Olsson står i köket på Kooperativet på Lindholmen. Han har tidigare varit på Heaven 23, The Concept och Linnea Art. Här visar Bernhard hur man enkelt svänger ihop en street food-inspirerad macka på smörstekt surdegsbröd.

Marsipan, om än likt, är inte samma sak som mandelmassa. Marsipan är en blandning av florsocker och mandel som valsas samman. Det sammanbindande medlet är mandeloljan, utvunnen av sötmandel. Marsipan innehåller olika stor andel mandel beroende på kvalitet – ju högre andel mandel desto finare marsipan. Mandelmassa är mald mandel ihoprört med socker och ofta med glukossirap eller äggvita som tillsatt bindemedel. Viss mandelmassa drygas ut med kärnor från aprikos eller persika, som är släkt med mandel. Marsipan är aningen fastare i konsistensen, medan mandelmassa ofta funkar bättre till bakning, såsom i mazariner eller stollen.

Marsipan, om än likt, är inte samma sak som mandelmassa. Marsipan är en blandning av florsocker och mandel som valsas samman. Det sammanbindande medlet är mandeloljan, utvunnen av sötmandel. Marsipan innehåller olika stor andel mandel beroende på kvalitet – ju högre andel mandel desto finare marsipan. Mandelmassa är mald mandel ihoprört med socker och ofta med glukossirap eller äggvita som tillsatt bindemedel. Viss mandelmassa drygas ut med kärnor från aprikos eller persika, som är släkt med mandel. Marsipan är aningen fastare i konsistensen, medan mandelmassa ofta funkar bättre till bakning, såsom i mazariner eller stollen.

Marsipan, om än likt, är inte samma sak som mandelmassa. Marsipan är en blandning av florsocker och mandel som valsas samman. Det sammanbindande medlet är mandeloljan, utvunnen av sötmandel. Marsipan innehåller olika stor andel mandel beroende på kvalitet – ju högre andel mandel desto finare marsipan. Mandelmassa är mald mandel ihoprört med socker och ofta med glukossirap eller äggvita som tillsatt bindemedel. Viss mandelmassa drygas ut med kärnor från aprikos eller persika, som är släkt med mandel. Marsipan är aningen fastare i konsistensen, medan mandelmassa ofta funkar bättre till bakning, såsom i mazariner eller stollen.
Galore är ett mediabolag som informerar, guidar, underhåller och inspirerar genom tidningar och event. Det redaktionella innehållet är i huvudsak nöje och näringsliv.
Propellergatan 2
211 15 Malmö