Ørsted nära fossilfri energiproduktion

Näringsliv
Oktober 2024
Ørsted nära fossilfri energiproduktion

Fakta

Danska Ørsted stängde sitt sista kolkraftverk i Esbjerg på Jylland den sista augusti. Det innebär att energikoncernen nu är nära att uppnå en fossilfri energiproduktion.
 Ørsted, som tidigare varit ett av Europas mest kolintensiva bolag, har sedan 2006 gradvist minskat sin kolanvändning genom att övergå till bland annat vindkraft och biomassa. Bolaget uppger sig ha minskat sina koldioxidutsläpp med 92 procent och siktar på att bli helt fossilfritt.
 Kolverket skulle egentligen ha stängts förra året, men energikrisen 2022 ledde till att de danska myndigheterna beordrade en uppskjutning.

Danska Ørsted stängde sitt sista kolkraftverk i Esbjerg på Jylland den sista augusti. Det innebär att energikoncernen nu är nära att uppnå en fossilfri energiproduktion.
 Ørsted, som tidigare varit ett av Europas mest kolintensiva bolag, har sedan 2006 gradvist minskat sin kolanvändning genom att övergå till bland annat vindkraft och biomassa. Bolaget uppger sig ha minskat sina koldioxidutsläpp med 92 procent och siktar på att bli helt fossilfritt.
 Kolverket skulle egentligen ha stängts förra året, men energikrisen 2022 ledde till att de danska myndigheterna beordrade en uppskjutning.

No items found.
No items found.
Dela artiklen

https://www.galoreweekend.se/artikel/orsted-nara-fossilfri-energiproduktion

Fler artiklar

Läs
Koriander
Mat & Dryck
Jul/Nyår 2022

Koriander

Koriander (Coriandrum sativum) är en ettårig ört. Koriander är en gammal kulturväxt som odlats i över 3 000 år, både som krydda och som medicinalväxt. Romarna tog med sig örten norrut och spred användningen av koriander i Europa. Under medeltiden var kryddan populär. De allra flesta gillar korianderfrön, som används i bland annat Garam masala, men de färska bladen och stjälkarna (cilantro i Mexico och södra USA) har en svårdefinierad arom som delar oss i frågan. De färska bladen skiljer sig näringsmässigt från fröna. Till exempel har 10g blad 38,8% RDI av Vitamin K, medan fröna har 0%. Å andra sidan är fröna rika på selen 3,7% medan bladen bara har 0,1%.

Koriander
Mat & Dryck
Jul/Nyår 2022

Koriander

Koriander (Coriandrum sativum) är en ettårig ört. Koriander är en gammal kulturväxt som odlats i över 3 000 år, både som krydda och som medicinalväxt. Romarna tog med sig örten norrut och spred användningen av koriander i Europa. Under medeltiden var kryddan populär. De allra flesta gillar korianderfrön, som används i bland annat Garam masala, men de färska bladen och stjälkarna (cilantro i Mexico och södra USA) har en svårdefinierad arom som delar oss i frågan. De färska bladen skiljer sig näringsmässigt från fröna. Till exempel har 10g blad 38,8% RDI av Vitamin K, medan fröna har 0%. Å andra sidan är fröna rika på selen 3,7% medan bladen bara har 0,1%.

Koriander
Mat & Dryck
Jul/Nyår 2022

Koriander

Koriander (Coriandrum sativum) är en ettårig ört. Koriander är en gammal kulturväxt som odlats i över 3 000 år, både som krydda och som medicinalväxt. Romarna tog med sig örten norrut och spred användningen av koriander i Europa. Under medeltiden var kryddan populär. De allra flesta gillar korianderfrön, som används i bland annat Garam masala, men de färska bladen och stjälkarna (cilantro i Mexico och södra USA) har en svårdefinierad arom som delar oss i frågan. De färska bladen skiljer sig näringsmässigt från fröna. Till exempel har 10g blad 38,8% RDI av Vitamin K, medan fröna har 0%. Å andra sidan är fröna rika på selen 3,7% medan bladen bara har 0,1%.

Koriander
Mat & Dryck
Jul/Nyår 2022

Koriander

Koriander (Coriandrum sativum) är en ettårig ört. Koriander är en gammal kulturväxt som odlats i över 3 000 år, både som krydda och som medicinalväxt. Romarna tog med sig örten norrut och spred användningen av koriander i Europa. Under medeltiden var kryddan populär. De allra flesta gillar korianderfrön, som används i bland annat Garam masala, men de färska bladen och stjälkarna (cilantro i Mexico och södra USA) har en svårdefinierad arom som delar oss i frågan. De färska bladen skiljer sig näringsmässigt från fröna. Till exempel har 10g blad 38,8% RDI av Vitamin K, medan fröna har 0%. Å andra sidan är fröna rika på selen 3,7% medan bladen bara har 0,1%.

Läs
Macka med friterad kyckling, kålsallad och chilimajo
Mat & Dryck
Jul/Nyår 2022

Macka med friterad kyckling, kålsallad och chilimajo

Bernhard Olsson står i köket på Kooperativet på Lindholmen. Han har tidigare varit på Heaven 23, The Concept och Linnea Art. Här visar Bernhard hur man enkelt svänger ihop en street food-inspirerad macka på smörstekt surdegsbröd.

Macka med friterad kyckling, kålsallad och chilimajo
Mat & Dryck
Jul/Nyår 2022

Macka med friterad kyckling, kålsallad och chilimajo

Bernhard Olsson står i köket på Kooperativet på Lindholmen. Han har tidigare varit på Heaven 23, The Concept och Linnea Art. Här visar Bernhard hur man enkelt svänger ihop en street food-inspirerad macka på smörstekt surdegsbröd.

Macka med friterad kyckling, kålsallad och chilimajo
Mat & Dryck
Jul/Nyår 2022

Macka med friterad kyckling, kålsallad och chilimajo

Bernhard Olsson står i köket på Kooperativet på Lindholmen. Han har tidigare varit på Heaven 23, The Concept och Linnea Art. Här visar Bernhard hur man enkelt svänger ihop en street food-inspirerad macka på smörstekt surdegsbröd.

Macka med friterad kyckling, kålsallad och chilimajo
Mat & Dryck
Jul/Nyår 2022

Macka med friterad kyckling, kålsallad och chilimajo

Bernhard Olsson står i köket på Kooperativet på Lindholmen. Han har tidigare varit på Heaven 23, The Concept och Linnea Art. Här visar Bernhard hur man enkelt svänger ihop en street food-inspirerad macka på smörstekt surdegsbröd.

Läs
Marsipan/mandelmassa
Mat & Dryck
Jul/Nyår 2022

Marsipan/mandelmassa

Marsipan, om än likt, är inte samma sak som mandelmassa. Marsipan är en blandning av florsocker och mandel som valsas samman. Det sammanbindande medlet är mandeloljan, utvunnen av sötmandel. Marsipan innehåller olika stor andel mandel beroende på kvalitet – ju högre andel mandel desto finare marsipan. Mandelmassa är mald mandel ihoprört med socker och ofta med glukossirap eller äggvita som tillsatt bindemedel. Viss mandelmassa drygas ut med kärnor från aprikos eller persika, som är släkt med mandel. Marsipan är aningen fastare i konsistensen, medan mandelmassa ofta funkar bättre till bakning, såsom i mazariner eller stollen.

Marsipan/mandelmassa
Mat & Dryck
Jul/Nyår 2022

Marsipan/mandelmassa

Marsipan, om än likt, är inte samma sak som mandelmassa. Marsipan är en blandning av florsocker och mandel som valsas samman. Det sammanbindande medlet är mandeloljan, utvunnen av sötmandel. Marsipan innehåller olika stor andel mandel beroende på kvalitet – ju högre andel mandel desto finare marsipan. Mandelmassa är mald mandel ihoprört med socker och ofta med glukossirap eller äggvita som tillsatt bindemedel. Viss mandelmassa drygas ut med kärnor från aprikos eller persika, som är släkt med mandel. Marsipan är aningen fastare i konsistensen, medan mandelmassa ofta funkar bättre till bakning, såsom i mazariner eller stollen.

Marsipan/mandelmassa
Mat & Dryck
Jul/Nyår 2022

Marsipan/mandelmassa

Marsipan, om än likt, är inte samma sak som mandelmassa. Marsipan är en blandning av florsocker och mandel som valsas samman. Det sammanbindande medlet är mandeloljan, utvunnen av sötmandel. Marsipan innehåller olika stor andel mandel beroende på kvalitet – ju högre andel mandel desto finare marsipan. Mandelmassa är mald mandel ihoprört med socker och ofta med glukossirap eller äggvita som tillsatt bindemedel. Viss mandelmassa drygas ut med kärnor från aprikos eller persika, som är släkt med mandel. Marsipan är aningen fastare i konsistensen, medan mandelmassa ofta funkar bättre till bakning, såsom i mazariner eller stollen.

Marsipan/mandelmassa
Mat & Dryck
Jul/Nyår 2022

Marsipan/mandelmassa

Marsipan, om än likt, är inte samma sak som mandelmassa. Marsipan är en blandning av florsocker och mandel som valsas samman. Det sammanbindande medlet är mandeloljan, utvunnen av sötmandel. Marsipan innehåller olika stor andel mandel beroende på kvalitet – ju högre andel mandel desto finare marsipan. Mandelmassa är mald mandel ihoprört med socker och ofta med glukossirap eller äggvita som tillsatt bindemedel. Viss mandelmassa drygas ut med kärnor från aprikos eller persika, som är släkt med mandel. Marsipan är aningen fastare i konsistensen, medan mandelmassa ofta funkar bättre till bakning, såsom i mazariner eller stollen.

Om Galore

Galore är ett mediabolag som informerar, guidar, underhåller och inspirerar genom tidningar och event. Det redaktionella innehållet är i huvudsak nöje och näringsliv.

Galore

Propellergatan 2
211 15 Malmö

info@galoreweekend.se

Copyright , Galore.