
Ett nytt digitalt verktyg från Chalmers, Plantsmith, gör det enklare för byggföretag som jobbar med sand och grus att ta kontroll över sin miljöpåverkan. Med hjälp av simuleringar och automatiserade beräkningar kan företagen skapa miljödeklarationer och effektivisera sin produktion.
– Vi vill att producenterna ska ta kontroll över sina egna miljödata och produktionsprocesser, säger forskaren Gauti Asbjörnsson.
Plantsmith har väckt intresse även utanför Sverige, och kan bli ett viktigt steg mot en mer hållbar byggindustri i hela Europa, enligt forskarna.
Ett nytt digitalt verktyg från Chalmers, Plantsmith, gör det enklare för byggföretag som jobbar med sand och grus att ta kontroll över sin miljöpåverkan. Med hjälp av simuleringar och automatiserade beräkningar kan företagen skapa miljödeklarationer och effektivisera sin produktion.
– Vi vill att producenterna ska ta kontroll över sina egna miljödata och produktionsprocesser, säger forskaren Gauti Asbjörnsson.
Plantsmith har väckt intresse även utanför Sverige, och kan bli ett viktigt steg mot en mer hållbar byggindustri i hela Europa, enligt forskarna.

Plattfiskar (Pleuronectiformes), även ”flundra” i folkmun, är en ordning i djurklassen benfiskar. Ögonen befinner sig på övre sidan och med nedre sidan ligger de på havsbotten. När plattfisken lämnar sitt ägg är hela dess kropp lika symmetrisk som hos andra unga fiskar. Dess ögon är belägna ett på varje sida och den simmar lodrätt på vanligt sätt. Under tillväxten börjar snart det ena ögat att småningom flyttas över på samma sida som det andra och fisken transformeras till en plattfisk. Rödspätta innehåller per 100 gram: Fett: 1,5 gram. Protein: 18,2 gram. D-vitamin: 3 mikrogram. Omega-3: 0,5 gram.

Plattfiskar (Pleuronectiformes), även ”flundra” i folkmun, är en ordning i djurklassen benfiskar. Ögonen befinner sig på övre sidan och med nedre sidan ligger de på havsbotten. När plattfisken lämnar sitt ägg är hela dess kropp lika symmetrisk som hos andra unga fiskar. Dess ögon är belägna ett på varje sida och den simmar lodrätt på vanligt sätt. Under tillväxten börjar snart det ena ögat att småningom flyttas över på samma sida som det andra och fisken transformeras till en plattfisk. Rödspätta innehåller per 100 gram: Fett: 1,5 gram. Protein: 18,2 gram. D-vitamin: 3 mikrogram. Omega-3: 0,5 gram.

Plattfiskar (Pleuronectiformes), även ”flundra” i folkmun, är en ordning i djurklassen benfiskar. Ögonen befinner sig på övre sidan och med nedre sidan ligger de på havsbotten. När plattfisken lämnar sitt ägg är hela dess kropp lika symmetrisk som hos andra unga fiskar. Dess ögon är belägna ett på varje sida och den simmar lodrätt på vanligt sätt. Under tillväxten börjar snart det ena ögat att småningom flyttas över på samma sida som det andra och fisken transformeras till en plattfisk. Rödspätta innehåller per 100 gram: Fett: 1,5 gram. Protein: 18,2 gram. D-vitamin: 3 mikrogram. Omega-3: 0,5 gram.

Martin Moses vann Årets Kock 2019. Sedan oktober i fjol driver han sin första egna restaurang, Human på Risåsgatan. Han har tidigare varit med och byggt upp stjärnkrogen SK Mat & människor och arbetat på kända PM & Vänner i Växjö. Här visar Martin hur vi får till en perfekt smörstekt piggvar med krämig och krispig favaböna, örtstekta kantareller samt skummig skaldjurssås.

Martin Moses vann Årets Kock 2019. Sedan oktober i fjol driver han sin första egna restaurang, Human på Risåsgatan. Han har tidigare varit med och byggt upp stjärnkrogen SK Mat & människor och arbetat på kända PM & Vänner i Växjö. Här visar Martin hur vi får till en perfekt smörstekt piggvar med krämig och krispig favaböna, örtstekta kantareller samt skummig skaldjurssås.

Martin Moses vann Årets Kock 2019. Sedan oktober i fjol driver han sin första egna restaurang, Human på Risåsgatan. Han har tidigare varit med och byggt upp stjärnkrogen SK Mat & människor och arbetat på kända PM & Vänner i Växjö. Här visar Martin hur vi får till en perfekt smörstekt piggvar med krämig och krispig favaböna, örtstekta kantareller samt skummig skaldjurssås.

Sparrisen är en minst sagt omtyckt grönsak i det svenska köket, men den största producenten av sparris är faktiskt Kina. Råvaran odlas i två varianter, vit och grön, och skördas från vår till tidig sommar. Visste du dock att vit sparris skördas under jord medan grön skördas ovanför? Nu vet du. Den vita varianten behöver skalas på grund av sitt hårda yttre, medan den gröna är ätbar som den är.

Sparrisen är en minst sagt omtyckt grönsak i det svenska köket, men den största producenten av sparris är faktiskt Kina. Råvaran odlas i två varianter, vit och grön, och skördas från vår till tidig sommar. Visste du dock att vit sparris skördas under jord medan grön skördas ovanför? Nu vet du. Den vita varianten behöver skalas på grund av sitt hårda yttre, medan den gröna är ätbar som den är.

Sparrisen är en minst sagt omtyckt grönsak i det svenska köket, men den största producenten av sparris är faktiskt Kina. Råvaran odlas i två varianter, vit och grön, och skördas från vår till tidig sommar. Visste du dock att vit sparris skördas under jord medan grön skördas ovanför? Nu vet du. Den vita varianten behöver skalas på grund av sitt hårda yttre, medan den gröna är ätbar som den är.
Galore är ett mediabolag som informerar, guidar, underhåller och inspirerar genom tidningar och event. Det redaktionella innehållet är i huvudsak nöje och näringsliv.
Propellergatan 2
211 15 Malmö