Forskningsbolaget Irlab från Göteborg har redovisat lovande resultat från en fas 2b-studie med sin läkemedelskandidat pirepemat. Patienter med Parkinsons sjukdom som hade medelhöga nivåer av substansen i blodet föll i snitt 51,5 procent mindre än de som fick placebo.
Effekten är statistiskt säkerställd och väcker hopp om en framtida behandling mot just fallolyckor – ett stort problem vid Parkinson.
– Det är mycket värdefullt […] Resultaten visar att pirepemat påverkar just de mekanismer i hjärnan som är involverade i kontrollen av upprätt hållning och stabilitet, säger Joakim Tedroff, medicinsk chef på Irlab.
Forskningsbolaget Irlab från Göteborg har redovisat lovande resultat från en fas 2b-studie med sin läkemedelskandidat pirepemat. Patienter med Parkinsons sjukdom som hade medelhöga nivåer av substansen i blodet föll i snitt 51,5 procent mindre än de som fick placebo.
Effekten är statistiskt säkerställd och väcker hopp om en framtida behandling mot just fallolyckor – ett stort problem vid Parkinson.
– Det är mycket värdefullt […] Resultaten visar att pirepemat påverkar just de mekanismer i hjärnan som är involverade i kontrollen av upprätt hållning och stabilitet, säger Joakim Tedroff, medicinsk chef på Irlab.
Minns du när is bara var något man hade i frysen för att kyla ner läsk? Några trötta kuber som man petade ner i ett glas när det var riktigt varmt ute. Inget märkvärdigt. Men nu är en istid på intåg lagom till sommaren, och det är solklart att allt som går att frysa ner och äta som snacks och dekorativa isbitar är det nya heta. Inte för att det svalkar en dag i klimatförändringarnas tecken, utan för att is har gått från att vara en vanlig iskub köpt i storpack eller infryst i små kuber i väntan på att matchas med ett glas jordgubbssaft till
Minns du när is bara var något man hade i frysen för att kyla ner läsk? Några trötta kuber som man petade ner i ett glas när det var riktigt varmt ute. Inget märkvärdigt. Men nu är en istid på intåg lagom till sommaren, och det är solklart att allt som går att frysa ner och äta som snacks och dekorativa isbitar är det nya heta. Inte för att det svalkar en dag i klimatförändringarnas tecken, utan för att is har gått från att vara en vanlig iskub köpt i storpack eller infryst i små kuber i väntan på att matchas med ett glas jordgubbssaft till
Minns du när is bara var något man hade i frysen för att kyla ner läsk? Några trötta kuber som man petade ner i ett glas när det var riktigt varmt ute. Inget märkvärdigt. Men nu är en istid på intåg lagom till sommaren, och det är solklart att allt som går att frysa ner och äta som snacks och dekorativa isbitar är det nya heta. Inte för att det svalkar en dag i klimatförändringarnas tecken, utan för att is har gått från att vara en vanlig iskub köpt i storpack eller infryst i små kuber i väntan på att matchas med ett glas jordgubbssaft till
I bryggeriet BRUS på Nørrebro tillverkas ölen ett rum bort från baren. To Øl står bakom recepten – ofta humledrivna, men alltid med en twist. Maten matchar ölen: crispy chicken sandwich med syrad kål, baos med sidfläsk, friterad aubergine med sojamajonnäs. Inga klassiker, men smarta smaker. Allt serveras utan krångel, men med noggrannhet. Hit går man hungrig – och törstig.
I bryggeriet BRUS på Nørrebro tillverkas ölen ett rum bort från baren. To Øl står bakom recepten – ofta humledrivna, men alltid med en twist. Maten matchar ölen: crispy chicken sandwich med syrad kål, baos med sidfläsk, friterad aubergine med sojamajonnäs. Inga klassiker, men smarta smaker. Allt serveras utan krångel, men med noggrannhet. Hit går man hungrig – och törstig.
I bryggeriet BRUS på Nørrebro tillverkas ölen ett rum bort från baren. To Øl står bakom recepten – ofta humledrivna, men alltid med en twist. Maten matchar ölen: crispy chicken sandwich med syrad kål, baos med sidfläsk, friterad aubergine med sojamajonnäs. Inga klassiker, men smarta smaker. Allt serveras utan krångel, men med noggrannhet. Hit går man hungrig – och törstig.
I Landskrona är det klart för två stora anläggningar: Dels en helt ny simhall och dels en helt ombyggt fotbollsarena. Simhallen kommer att ha en 25-metersbassäng med höj- och sänkbar botten, samt en 50-metersbassäng och upp till som mest 900 åskådarplatser. Det blir också kafé och badlekland. Den uppdaterade fotbollsarenan kommer bland annat att ha nya storbildsskärmar och samtliga sittplatser under tak. Arenan väntas vara klar under andra kvartalet 2027. Den nya simhallen ska öppna 2028.
I Landskrona är det klart för två stora anläggningar: Dels en helt ny simhall och dels en helt ombyggt fotbollsarena. Simhallen kommer att ha en 25-metersbassäng med höj- och sänkbar botten, samt en 50-metersbassäng och upp till som mest 900 åskådarplatser. Det blir också kafé och badlekland. Den uppdaterade fotbollsarenan kommer bland annat att ha nya storbildsskärmar och samtliga sittplatser under tak. Arenan väntas vara klar under andra kvartalet 2027. Den nya simhallen ska öppna 2028.
I Landskrona är det klart för två stora anläggningar: Dels en helt ny simhall och dels en helt ombyggt fotbollsarena. Simhallen kommer att ha en 25-metersbassäng med höj- och sänkbar botten, samt en 50-metersbassäng och upp till som mest 900 åskådarplatser. Det blir också kafé och badlekland. Den uppdaterade fotbollsarenan kommer bland annat att ha nya storbildsskärmar och samtliga sittplatser under tak. Arenan väntas vara klar under andra kvartalet 2027. Den nya simhallen ska öppna 2028.
Galore är ett mediabolag som informerar, guidar, underhåller och inspirerar genom tidningar och event. Det redaktionella innehållet är i huvudsak nöje och näringsliv.
Propellergatan 2
211 15 Malmö