Karljohanssvamp

Mat & Dryck
November 2022
Karljohanssvamp

Fakta

Karljohanssvamp eller stensopp (Boletus edulis) är en ätlig svamp som förekommer i både löv- och barrskog. Den förekommer talrikt särskilt efter varma somrar och är en god matsvamp, som med fördel kan torkas på grund sin starka smak och arom.
 Svampar bildar vid sidan om djur, växter och protister ett eget rike bland eukaryoter. Riket omfattar ungefär 150 000 beskrivna arter; det faktiska antalet arter uppskattas till mellan 1,5 miljoner och 6 miljoner.
 Svampar är bra kostfiberkällor. De innehåller 1,5–6 gram olösliga fibrer per 100 gram. Soltorkad svamp innehåller mycket D-vitaminer, då de absorberar solens strålar vid torkningen.

Karljohanssvamp eller stensopp (Boletus edulis) är en ätlig svamp som förekommer i både löv- och barrskog. Den förekommer talrikt särskilt efter varma somrar och är en god matsvamp, som med fördel kan torkas på grund sin starka smak och arom.
 Svampar bildar vid sidan om djur, växter och protister ett eget rike bland eukaryoter. Riket omfattar ungefär 150 000 beskrivna arter; det faktiska antalet arter uppskattas till mellan 1,5 miljoner och 6 miljoner.
 Svampar är bra kostfiberkällor. De innehåller 1,5–6 gram olösliga fibrer per 100 gram. Soltorkad svamp innehåller mycket D-vitaminer, då de absorberar solens strålar vid torkningen.

No items found.
No items found.
Dela artiklen

https://www.galoreweekend.se/artikel/karljohanssvamp

Fler artiklar

Läs
Minc får ny chef
Näringsliv
Juni 2025

Minc får ny chef

Tomas de Souza har utsetts till ny vd för Minc i Malmö. Han tillträder i augusti och tar med sig erfarenhet från bland annat Ablemind, Bonnier News och EFL. – Malmö är den perfekta platsen för att lösa globala utmaningar – en stad präglad av mångfald, kreativitet och mod. Jag ser Minc som hjärtat i den utvecklingen, säger de Souza. Rekryteringen lockade över 350 sökande. Enligt Mincs styrelse kombinerar de Souza erfarenhet från startupvärlden och innovationsledning med ett starkt engagemang för Malmös näringsliv.

Minc får ny chef
Näringsliv
Juni 2025

Minc får ny chef

Tomas de Souza har utsetts till ny vd för Minc i Malmö. Han tillträder i augusti och tar med sig erfarenhet från bland annat Ablemind, Bonnier News och EFL. – Malmö är den perfekta platsen för att lösa globala utmaningar – en stad präglad av mångfald, kreativitet och mod. Jag ser Minc som hjärtat i den utvecklingen, säger de Souza. Rekryteringen lockade över 350 sökande. Enligt Mincs styrelse kombinerar de Souza erfarenhet från startupvärlden och innovationsledning med ett starkt engagemang för Malmös näringsliv.

Minc får ny chef
Näringsliv
Juni 2025

Minc får ny chef

Tomas de Souza har utsetts till ny vd för Minc i Malmö. Han tillträder i augusti och tar med sig erfarenhet från bland annat Ablemind, Bonnier News och EFL. – Malmö är den perfekta platsen för att lösa globala utmaningar – en stad präglad av mångfald, kreativitet och mod. Jag ser Minc som hjärtat i den utvecklingen, säger de Souza. Rekryteringen lockade över 350 sökande. Enligt Mincs styrelse kombinerar de Souza erfarenhet från startupvärlden och innovationsledning med ett starkt engagemang för Malmös näringsliv.

Minc får ny chef
Näringsliv
Juni 2025

Minc får ny chef

Tomas de Souza har utsetts till ny vd för Minc i Malmö. Han tillträder i augusti och tar med sig erfarenhet från bland annat Ablemind, Bonnier News och EFL. – Malmö är den perfekta platsen för att lösa globala utmaningar – en stad präglad av mångfald, kreativitet och mod. Jag ser Minc som hjärtat i den utvecklingen, säger de Souza. Rekryteringen lockade över 350 sökande. Enligt Mincs styrelse kombinerar de Souza erfarenhet från startupvärlden och innovationsledning med ett starkt engagemang för Malmös näringsliv.

Läs
Kronärtskocka
Mat & Dryck
Juni 2025

Kronärtskocka

Kronärtskocka (Cynara cardunculus) är en grönsak som tillhör tistelsläktet och odlas främst för sina ätbara blomknoppar. Det är den omogna blomman man äter, särskilt de köttiga delarna av de yttre bladen samt det mjuka ”hjärtat” i mitten. Kronärtskockan är rik på fiber, låg i kalorier, hög i antioxidanter och innehåller bland annat C-vitamin, K-vitamin, folat, magnesium och kalium.

Kronärtskocka
Mat & Dryck
Juni 2025

Kronärtskocka

Kronärtskocka (Cynara cardunculus) är en grönsak som tillhör tistelsläktet och odlas främst för sina ätbara blomknoppar. Det är den omogna blomman man äter, särskilt de köttiga delarna av de yttre bladen samt det mjuka ”hjärtat” i mitten. Kronärtskockan är rik på fiber, låg i kalorier, hög i antioxidanter och innehåller bland annat C-vitamin, K-vitamin, folat, magnesium och kalium.

Kronärtskocka
Mat & Dryck
Juni 2025

Kronärtskocka

Kronärtskocka (Cynara cardunculus) är en grönsak som tillhör tistelsläktet och odlas främst för sina ätbara blomknoppar. Det är den omogna blomman man äter, särskilt de köttiga delarna av de yttre bladen samt det mjuka ”hjärtat” i mitten. Kronärtskockan är rik på fiber, låg i kalorier, hög i antioxidanter och innehåller bland annat C-vitamin, K-vitamin, folat, magnesium och kalium.

Kronärtskocka
Mat & Dryck
Juni 2025

Kronärtskocka

Kronärtskocka (Cynara cardunculus) är en grönsak som tillhör tistelsläktet och odlas främst för sina ätbara blomknoppar. Det är den omogna blomman man äter, särskilt de köttiga delarna av de yttre bladen samt det mjuka ”hjärtat” i mitten. Kronärtskockan är rik på fiber, låg i kalorier, hög i antioxidanter och innehåller bland annat C-vitamin, K-vitamin, folat, magnesium och kalium.

Läs
La Banchina
Mat & Dryck
Juni 2025

La Banchina

På en smal träbrygga ute på Refshaleøen ligger La Banchina – en vinbar, bastu och restaurang i ett före detta båthus. Naturviner serveras ur flaskor med handskrivna etiketter, maten är säsongsbetonad och ofta vegetarisk. Gäster badar direkt från bryggan mellan rätter och glas. Det är litet, enkelt och charmigt rörigt – ett ställe där man tappar tiden och kommer hem med salt i håret.

La Banchina
Mat & Dryck
Juni 2025

La Banchina

På en smal träbrygga ute på Refshaleøen ligger La Banchina – en vinbar, bastu och restaurang i ett före detta båthus. Naturviner serveras ur flaskor med handskrivna etiketter, maten är säsongsbetonad och ofta vegetarisk. Gäster badar direkt från bryggan mellan rätter och glas. Det är litet, enkelt och charmigt rörigt – ett ställe där man tappar tiden och kommer hem med salt i håret.

La Banchina
Mat & Dryck
Juni 2025

La Banchina

På en smal träbrygga ute på Refshaleøen ligger La Banchina – en vinbar, bastu och restaurang i ett före detta båthus. Naturviner serveras ur flaskor med handskrivna etiketter, maten är säsongsbetonad och ofta vegetarisk. Gäster badar direkt från bryggan mellan rätter och glas. Det är litet, enkelt och charmigt rörigt – ett ställe där man tappar tiden och kommer hem med salt i håret.

La Banchina
Mat & Dryck
Juni 2025

La Banchina

På en smal träbrygga ute på Refshaleøen ligger La Banchina – en vinbar, bastu och restaurang i ett före detta båthus. Naturviner serveras ur flaskor med handskrivna etiketter, maten är säsongsbetonad och ofta vegetarisk. Gäster badar direkt från bryggan mellan rätter och glas. Det är litet, enkelt och charmigt rörigt – ett ställe där man tappar tiden och kommer hem med salt i håret.

Om Galore

Galore är ett mediabolag som informerar, guidar, underhåller och inspirerar genom tidningar och event. Det redaktionella innehållet är i huvudsak nöje och näringsliv.

Galore

Propellergatan 2
211 15 Malmö

info@galoreweekend.se

Copyright , Galore.