
Bräss (engelska: sweetbread, franska: ris de veau) är en råvara bestående av brässkörteln från framför allt kalv eller lamm. Bräss kommer från ungdjur eftersom körteln tillbakabildas hos äldre djur. Konsistensen är mjuk och smaken påminner om mjölk. Kalvbräss är känslig och ska inte förvaras i onödan utan tillagas direkt. Kalvbräss är kalorifattigt, endast 96 kcal per 100 gram. Dessutom innehåller den 3,1g fett och 16,9g protein (per 100 g). Bräss är också rikt på vitamin B12, hela 84% av rekommenderat dagsintag.
Bräss (engelska: sweetbread, franska: ris de veau) är en råvara bestående av brässkörteln från framför allt kalv eller lamm. Bräss kommer från ungdjur eftersom körteln tillbakabildas hos äldre djur. Konsistensen är mjuk och smaken påminner om mjölk. Kalvbräss är känslig och ska inte förvaras i onödan utan tillagas direkt. Kalvbräss är kalorifattigt, endast 96 kcal per 100 gram. Dessutom innehåller den 3,1g fett och 16,9g protein (per 100 g). Bräss är också rikt på vitamin B12, hela 84% av rekommenderat dagsintag.

Mantisräkan är egentligen ingen räka, utan en Stomatopoda, (släkting till hummern). Den har djurvärldens hårdaste slag när den svingar ut sina klubbor i 23 meter per sekund. Det är ca 50 gånger snabbare än en blinkning. Kraften är 100 gånger dess vikt. guinnessworldrecords.com

Mantisräkan är egentligen ingen räka, utan en Stomatopoda, (släkting till hummern). Den har djurvärldens hårdaste slag när den svingar ut sina klubbor i 23 meter per sekund. Det är ca 50 gånger snabbare än en blinkning. Kraften är 100 gånger dess vikt. guinnessworldrecords.com

Mantisräkan är egentligen ingen räka, utan en Stomatopoda, (släkting till hummern). Den har djurvärldens hårdaste slag när den svingar ut sina klubbor i 23 meter per sekund. Det är ca 50 gånger snabbare än en blinkning. Kraften är 100 gånger dess vikt. guinnessworldrecords.com

Ferdinand’s Creamery är ett mejeri som ligger inne på Washington State Universitys campus. Deras ost på burk har rötter i 40-talet. Burkosten finns i 8 smaker, medan Cougar Gold (en amerikansk cheddar) är den som säljer bäst (ca 80%). Går att köpa online. cougarcheese.wsu.edu

Ferdinand’s Creamery är ett mejeri som ligger inne på Washington State Universitys campus. Deras ost på burk har rötter i 40-talet. Burkosten finns i 8 smaker, medan Cougar Gold (en amerikansk cheddar) är den som säljer bäst (ca 80%). Går att köpa online. cougarcheese.wsu.edu

Ferdinand’s Creamery är ett mejeri som ligger inne på Washington State Universitys campus. Deras ost på burk har rötter i 40-talet. Burkosten finns i 8 smaker, medan Cougar Gold (en amerikansk cheddar) är den som säljer bäst (ca 80%). Går att köpa online. cougarcheese.wsu.edu

2012 lagade ett team studenter, ledda av Joël Robuchon, upp 1 ton potatismos och satte världsrekord i Poitiers. Moset gjordes för hand av 800 kg Ratte du Touquet-potatisar, 250 kg smör från Poitou-Charentes och 300 liter mjölk. Bon Appétit! guinnessworldrecords.com

2012 lagade ett team studenter, ledda av Joël Robuchon, upp 1 ton potatismos och satte världsrekord i Poitiers. Moset gjordes för hand av 800 kg Ratte du Touquet-potatisar, 250 kg smör från Poitou-Charentes och 300 liter mjölk. Bon Appétit! guinnessworldrecords.com

2012 lagade ett team studenter, ledda av Joël Robuchon, upp 1 ton potatismos och satte världsrekord i Poitiers. Moset gjordes för hand av 800 kg Ratte du Touquet-potatisar, 250 kg smör från Poitou-Charentes och 300 liter mjölk. Bon Appétit! guinnessworldrecords.com
Galore är ett mediabolag som informerar, guidar, underhåller och inspirerar genom tidningar och event. Det redaktionella innehållet är i huvudsak nöje och näringsliv.
Propellergatan 2
211 15 Malmö