
Kålrot (Brassica napus, Napobrassica-gruppen) är en kålväxt som används som rotfrukt. Växten är släkt med raps, har sitt ursprung i Norden och anses ha uppstått genom en korsning av kål och rova. I Tyskland kallades den för Schwedische Rübe på 1600-talet och i Storbritannien kallas växten ofta för ”swede” efter Swedish turnip. På annat håll, bland annat i Frankrike och i USA, kallas den däremot rutabaga, efter det västgötska dialektordet rotabagge. I Sverige har kålroten använts flitigt till rotmos och i Skottland finns ett liknande tillbehör (till Haggis) som kallas ”neeps and tatties” efter turnips and potatoes. Kålrot är rik på Vitamin C och Vitamin B9.
Kålrot (Brassica napus, Napobrassica-gruppen) är en kålväxt som används som rotfrukt. Växten är släkt med raps, har sitt ursprung i Norden och anses ha uppstått genom en korsning av kål och rova. I Tyskland kallades den för Schwedische Rübe på 1600-talet och i Storbritannien kallas växten ofta för ”swede” efter Swedish turnip. På annat håll, bland annat i Frankrike och i USA, kallas den däremot rutabaga, efter det västgötska dialektordet rotabagge. I Sverige har kålroten använts flitigt till rotmos och i Skottland finns ett liknande tillbehör (till Haggis) som kallas ”neeps and tatties” efter turnips and potatoes. Kålrot är rik på Vitamin C och Vitamin B9.

Persilja (Petroselinum) är en tvåårig ört som är rik på vitaminer och mineraler och används flitigt som krydda i matlagning. Det finns både krusbladig och slätbladig variant, där den slätbladiga har en starkare smak. Persilja rikt på antioxidanter, vitamin A, C och K, samt mineraler som järn och kalcium. Det kan bidra till att minska inflammation, stödja immunsystemet och skydda mot cellskador.

Persilja (Petroselinum) är en tvåårig ört som är rik på vitaminer och mineraler och används flitigt som krydda i matlagning. Det finns både krusbladig och slätbladig variant, där den slätbladiga har en starkare smak. Persilja rikt på antioxidanter, vitamin A, C och K, samt mineraler som järn och kalcium. Det kan bidra till att minska inflammation, stödja immunsystemet och skydda mot cellskador.

Persilja (Petroselinum) är en tvåårig ört som är rik på vitaminer och mineraler och används flitigt som krydda i matlagning. Det finns både krusbladig och slätbladig variant, där den slätbladiga har en starkare smak. Persilja rikt på antioxidanter, vitamin A, C och K, samt mineraler som järn och kalcium. Det kan bidra till att minska inflammation, stödja immunsystemet och skydda mot cellskador.

Ingefära (Zingiber officinale) är namnet på en flerårig tropisk ört inom familjen ingefärsväxter (Zingiberaceae). Den grova och knöliga rotstocken används som krydda i särskilt det asiatiska köket. Ingefäran räknas till de äldsta kryddorna och medicinalväxterna. I Kina odlades den och kom till användning redan för 3000 år sedan. Ingefära är en källa till vitamin C, magnesium, järn, kalcium, kalium, natrium och fosfor.

Ingefära (Zingiber officinale) är namnet på en flerårig tropisk ört inom familjen ingefärsväxter (Zingiberaceae). Den grova och knöliga rotstocken används som krydda i särskilt det asiatiska köket. Ingefäran räknas till de äldsta kryddorna och medicinalväxterna. I Kina odlades den och kom till användning redan för 3000 år sedan. Ingefära är en källa till vitamin C, magnesium, järn, kalcium, kalium, natrium och fosfor.

Ingefära (Zingiber officinale) är namnet på en flerårig tropisk ört inom familjen ingefärsväxter (Zingiberaceae). Den grova och knöliga rotstocken används som krydda i särskilt det asiatiska köket. Ingefäran räknas till de äldsta kryddorna och medicinalväxterna. I Kina odlades den och kom till användning redan för 3000 år sedan. Ingefära är en källa till vitamin C, magnesium, järn, kalcium, kalium, natrium och fosfor.

Blåmussla (Mytilus edulis) är ett blötdjur som ingår i gruppen musslor. Skalet består av två skalhalvor, som är mörka med en blåskimrande nyans. I Sverige blir blåmusslorna större på Västkusten än i Östersjön, där de oftast är mindre än genomsnittet. Blåmusslor är hälsosamma eftersom de är en mager källa till högkvalitativt protein, omega-3-fettsyror, vitamin B12, jod och selen. De är även miljövänliga, då de bidrar till att minska övergödning genom att filtrera vattnet och ta upp kväve och fosfor.

Blåmussla (Mytilus edulis) är ett blötdjur som ingår i gruppen musslor. Skalet består av två skalhalvor, som är mörka med en blåskimrande nyans. I Sverige blir blåmusslorna större på Västkusten än i Östersjön, där de oftast är mindre än genomsnittet. Blåmusslor är hälsosamma eftersom de är en mager källa till högkvalitativt protein, omega-3-fettsyror, vitamin B12, jod och selen. De är även miljövänliga, då de bidrar till att minska övergödning genom att filtrera vattnet och ta upp kväve och fosfor.

Blåmussla (Mytilus edulis) är ett blötdjur som ingår i gruppen musslor. Skalet består av två skalhalvor, som är mörka med en blåskimrande nyans. I Sverige blir blåmusslorna större på Västkusten än i Östersjön, där de oftast är mindre än genomsnittet. Blåmusslor är hälsosamma eftersom de är en mager källa till högkvalitativt protein, omega-3-fettsyror, vitamin B12, jod och selen. De är även miljövänliga, då de bidrar till att minska övergödning genom att filtrera vattnet och ta upp kväve och fosfor.
Galore är ett mediabolag som informerar, guidar, underhåller och inspirerar genom tidningar och event. Det redaktionella innehållet är i huvudsak nöje och näringsliv.
Propellergatan 2
211 15 Malmö