Det var i en lokal på Östra Förstadsgatan som allting började – när Lisa Starks tog över Malmös äldsta hattbutik 2018 hade det funnits en sådan på adressen i 114 år, ända sedan Olof Åkessons hattar och mössor öppnade 1904.
I oktober förra året valde Lisa Starks att stänga hattbutiken Westerblads, bland annat på grund av den kraftigt höjda hyran. Kvar blev Lilla Hattbutiken i Lund.
– Men jag har hållit ögonen öppna för en ny adress i Malmö. Jag gick runt och rekade i höstas, bland annat i lokalen där La Leia tidigare legat på Hamngatan, och när de lämnade hörde de därför av sig till mig.
I april slår hon åter upp dörrarna, den här gången under namnet ”Hattbutiken”.
– I butiken hittar man hattar, kepsar och baskrar för herrar och damer. Jag har verkstad också, och så gör jag hattar på beställning, lagar och reparerar.
Det rosa golvet är ett minne blott. Stark flyttar med de gamla möblerna och har satt upp en vintagetapet. De gamla kunderna kommer att känna igen sig.
– Det är faktiskt Malmös äldsta hattbutik och den är värd en sådan här pampig adress! konstaterar Lisa Starks glatt.
Det var i en lokal på Östra Förstadsgatan som allting började – när Lisa Starks tog över Malmös äldsta hattbutik 2018 hade det funnits en sådan på adressen i 114 år, ända sedan Olof Åkessons hattar och mössor öppnade 1904.
I oktober förra året valde Lisa Starks att stänga hattbutiken Westerblads, bland annat på grund av den kraftigt höjda hyran. Kvar blev Lilla Hattbutiken i Lund.
– Men jag har hållit ögonen öppna för en ny adress i Malmö. Jag gick runt och rekade i höstas, bland annat i lokalen där La Leia tidigare legat på Hamngatan, och när de lämnade hörde de därför av sig till mig.
I april slår hon åter upp dörrarna, den här gången under namnet ”Hattbutiken”.
– I butiken hittar man hattar, kepsar och baskrar för herrar och damer. Jag har verkstad också, och så gör jag hattar på beställning, lagar och reparerar.
Det rosa golvet är ett minne blott. Stark flyttar med de gamla möblerna och har satt upp en vintagetapet. De gamla kunderna kommer att känna igen sig.
– Det är faktiskt Malmös äldsta hattbutik och den är värd en sådan här pampig adress! konstaterar Lisa Starks glatt.
Flygjätten SAS flyttar allt mer av sin verksamhet till Köpenhamn, och bolagets vd Anko van der Werff är tydlig med varför. – Vi vill göra Köpenhamn till den självklara flyghubben för norra Europa, säger han till Dagens Industri. Med 22 nya rutter från Kastrup i sommar, jämfört med tre från Arlanda, stärks Danmarks position som Skandinaviens flygcentrum. Enligt SAS handlar det om effektivitet, geografi och att det finns en mer utbredd ”flygskam” bland svenskar.
Flygjätten SAS flyttar allt mer av sin verksamhet till Köpenhamn, och bolagets vd Anko van der Werff är tydlig med varför. – Vi vill göra Köpenhamn till den självklara flyghubben för norra Europa, säger han till Dagens Industri. Med 22 nya rutter från Kastrup i sommar, jämfört med tre från Arlanda, stärks Danmarks position som Skandinaviens flygcentrum. Enligt SAS handlar det om effektivitet, geografi och att det finns en mer utbredd ”flygskam” bland svenskar.
Flygjätten SAS flyttar allt mer av sin verksamhet till Köpenhamn, och bolagets vd Anko van der Werff är tydlig med varför. – Vi vill göra Köpenhamn till den självklara flyghubben för norra Europa, säger han till Dagens Industri. Med 22 nya rutter från Kastrup i sommar, jämfört med tre från Arlanda, stärks Danmarks position som Skandinaviens flygcentrum. Enligt SAS handlar det om effektivitet, geografi och att det finns en mer utbredd ”flygskam” bland svenskar.
Mitt i Frederiksberg Have ligger Fasangården – ett gammalt jaktpalats som idag rymmer en restaurang med nordisk meny. Kocken har tidigare jobbat på Noma och satsar på enkelhet: pocherat ägg med rökt smör, råbiff på gräsbeteskött, grillad rotselleri med hasselnöt. Vinet är naturligt och noga valt. Uteserveringen vetter mot trädgårdarna, och man sitter med fågelsång som bakgrundsljud.
Mitt i Frederiksberg Have ligger Fasangården – ett gammalt jaktpalats som idag rymmer en restaurang med nordisk meny. Kocken har tidigare jobbat på Noma och satsar på enkelhet: pocherat ägg med rökt smör, råbiff på gräsbeteskött, grillad rotselleri med hasselnöt. Vinet är naturligt och noga valt. Uteserveringen vetter mot trädgårdarna, och man sitter med fågelsång som bakgrundsljud.
Mitt i Frederiksberg Have ligger Fasangården – ett gammalt jaktpalats som idag rymmer en restaurang med nordisk meny. Kocken har tidigare jobbat på Noma och satsar på enkelhet: pocherat ägg med rökt smör, råbiff på gräsbeteskött, grillad rotselleri med hasselnöt. Vinet är naturligt och noga valt. Uteserveringen vetter mot trädgårdarna, och man sitter med fågelsång som bakgrundsljud.
Minns du när is bara var något man hade i frysen för att kyla ner läsk? Några trötta kuber som man petade ner i ett glas när det var riktigt varmt ute. Inget märkvärdigt. Men nu är en istid på intåg lagom till sommaren, och det är solklart att allt som går att frysa ner och äta som snacks och dekorativa isbitar är det nya heta. Inte för att det svalkar en dag i klimatförändringarnas tecken, utan för att is har gått från att vara en vanlig iskub köpt i storpack eller infryst i små kuber i väntan på att matchas med ett glas jordgubbssaft till
Minns du när is bara var något man hade i frysen för att kyla ner läsk? Några trötta kuber som man petade ner i ett glas när det var riktigt varmt ute. Inget märkvärdigt. Men nu är en istid på intåg lagom till sommaren, och det är solklart att allt som går att frysa ner och äta som snacks och dekorativa isbitar är det nya heta. Inte för att det svalkar en dag i klimatförändringarnas tecken, utan för att is har gått från att vara en vanlig iskub köpt i storpack eller infryst i små kuber i väntan på att matchas med ett glas jordgubbssaft till
Minns du när is bara var något man hade i frysen för att kyla ner läsk? Några trötta kuber som man petade ner i ett glas när det var riktigt varmt ute. Inget märkvärdigt. Men nu är en istid på intåg lagom till sommaren, och det är solklart att allt som går att frysa ner och äta som snacks och dekorativa isbitar är det nya heta. Inte för att det svalkar en dag i klimatförändringarnas tecken, utan för att is har gått från att vara en vanlig iskub köpt i storpack eller infryst i små kuber i väntan på att matchas med ett glas jordgubbssaft till
Galore är ett mediabolag som informerar, guidar, underhåller och inspirerar genom tidningar och event. Det redaktionella innehållet är i huvudsak nöje och näringsliv.
Propellergatan 2
211 15 Malmö